Onveilige homoseks vaker thuis dan in de darkroom

Michiel Vanackere maakt een mooi debuut als woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero . Zijn opiniestuk over het onveilig vrijgedrag van homojongeren is sterk en eerlijk. Veel oprechter dan de struisvogelreactie van WJNH op de hiv-cijfers van 2008. Bravo, Michiel. Jouw opiniestuk verdient een antwoord.

Twee elementen in jouw tekst vond ik vrij nieuw in de WJNH-communicatie. Eerst en vooral geeft hij ruiterlijk toe dat ook hij wel zonder condoom heeft geneukt. Voor de hetero lezers: “neuken” is in het Vlaamse homojargon anale penetratie. Je toont je hiermee niet (schijn)heiliger dan de paus. Het gebeurt! In the heat of the moment, omdat het spontaner is, … er zijn allerlei redenen.

Homomannen weten heus wel dat neuken zonder condoom risicovol is. Maar een roker weet ook dat tabak nefast is, een druggebruiker kent ook de risico’s. Wie de straat wild oversteekt, weet ook dat hij of zij kan aangereden  worden. Dat laatste doen we allemaal. En ja, ook mensen in de sector durven wel uit hun rol te vallen. Net als de rokende arts of sportleerkracht.

Een tweede sterk punt in je betoog is dat je niet alleen met de vinger wijst naar de commerciële party’s, maar ook tijdens en na de ‘bravere’ holebifuiven (van weleer) gebeurde en gebeurde onveilige dingen. WJNH hemelde fuiven vroeger iets te veel op en demoniseerde het commerciële circuit te veel.

Dat je een zestienjarige twink in een darkroom zag, kan niet door de beugel. Minderjarigen horen er niet. Het is helaas de realiteit. Je hebt ook gelijk dat de club meer kon doen dan condooms aanbieden aan de bar. Maar ik betwijfel dat iemand die zonder gaat neuken in de darkroom ook openstaat om toch een rubbertje te gebruiken als er ter plekke een dispenser voorhanden is. Maar soit, hoe dichterbij, hoe beter.

Een condoom gebruiken is en blijft een persoonlijke keuze en verantwoordelijkheid. Maak je geen illusies. Onveilige seks gebeurt veel meer in de slaapkamer dan in de darkroom.

Hiv-preventie in een westers en geëmancipeerd land als België is extreem moeilijk omdat je enerzijds wilt dat hiv-positieve mensen zich niet gediscrimineerd voelen. Anderzijds zouden we op die verantwoordelijkheid moeten wijzen.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Going out, Holebi, Lifestyle en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Onveilige homoseks vaker thuis dan in de darkroom

  1. Pingback: WJNH: politiek schoot in actie na belspelrel in Basta, maar doet niets om 2 homovaders aan hun biologisch kind te helpen | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s