“We zijn nog niet van aids af”

Op Wereldaidsdag, vandaag,  vragen politici meer aandacht voor aids. Open Vld wil net als Marleen Temmerman (sp.a) een aidscommissaris.

“Er moet een hiv/aidscommissaris komen die het versnipperde beleid coördineert”, stellen de liberalen in De Morgen. “De gemeenschappen staan in voor preventie terwijl de curatieve gezondheidszorg een federale bevoegdheid is. Dat betekent dat je de violen tussen de verschillende overheden voortdurend moet stemmen.”

De Open Vld’ers pleitten ook voor meer veldwerk, met bijvoorbeeld teams die holebiactiviteiten aandoen, en voor een doorgedreven sensibilisering. “De cijfers geven aan dat homoseksuele mannen daarbij een erg belangrijke doelgroep blijven. Naar schatting zou een op de twintig mannen die seks hebben met mannen, hiv-positief zijn.” In ons land kwamen er vorig jaar overigens dagelijks drie nieuwe gevallen van hiv-infectie bij.

We zijn nog niet van aids af, De Standaard, 1.12.2010

Op Wereldaidsdag is er goed nieuws en slecht nieuws: het aantal nieuwe infecties neemt af, maar sommige groepen, zoals Afrikaanse vrouwen of homomannen, zijn nog altijd extreem kwetsbaar. Enkele parlemenstleden vragen minister Michel om meer te doen voor hen.

Aids is nog altijd de voornaamste doodsoorzaak onder Afrikaanse vrouwen

Ook al nadert de aidsepidemie haar dertigste verjaardag, het is geen tijd voor kaarsjes. Ondanks de successen in de strijd tegen aids – het aantal nieuwe hiv-infecties is de jongste tien jaar met bijna 20 procent afgenomen – mag de internationale gemeenschap zich niet terugtrekken in zelfgenoegzaamheid.

Aids is nog altijd de op drie na voornaamste doodsoorzaak in lage inkomenslanden en de voornaamste doodsoorzaak onder Afrikaanse vrouwen. Desondanks dalen de middelen voor de bestrijding van hiv en aids. Hierdoor dreigt het effect van de geïnvesteerde middelen verloren te gaan. Om die reden moet België erop blijven inzetten en erover waken dat het thema niet naar de achtergrond van de Belgische ontwikkelingssamenwerking verschuift. Het moet een prominente plaats blijven bekleden in de samenwerkingsprogramma’s met de Belgische partnerlanden.

De minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel (MR), legt de nadruk op sterke gezondheidsdiensten bij de aanpak van aids. Hij heeft overschot van gelijk als hij beweert dat die cruciaal zijn in de strijd tegen de epidemie. Hierbij moet meer aandacht gaan naar groepen die het meest kwetsbaar zijn voor hiv: jongeren, homomannen en sekswerkers. De minister mag niet uit het oog verliezen dat de meeste preventieactiviteiten buiten de gezondheidssector plaatsvinden. Voorbeelden zijn preventieprogramma’s voor homomannen of relationele en seksuele vorming op school. Specifieke aandacht voor sterke gezondheidsdiensten volstaat dus niet.

Homoseksualiteit illegaal

Het thema van Wereldaidsdag is ‘universele toegang en mensenrechten’. Dit is een soort van pleonasme want universele toegang tot hiv-preventie, behandeling en zorg is namelijk onlosmakelijk verbonden met vooruitgang op het vlak van mensenrechten. Neem Malawi. In dit land is hiv onder homomannen tweemaal zo hoog als het nationale gemiddelde. Een aidsbeleid specifiek voor homomannen lijkt dus aangewezen. Maar daar wringt het schoentje: homoseksualiteit is er illegaal en kan leiden tot lange gevangenisstraffen.

Een ander voorbeeld is de discriminatie van mensen met hiv. Tientallen landen, tot voor kort ook de Verenigde Staten, leggen reis- of verblijfsbeperkingen op voor mensen met hiv. Het spreekt voor zich dat dergelijke maatregelen discriminerend zijn en bijdragen tot het stigma dat aan hiv kleeft.

Over de partijgrenzen heen vragen we dat de volgende regering het internationale aidsbeleid van de federale overheid zou versterken. Wij wensen dat mensenrechten, kwetsbare groepen en de versterking van de gezondheidssector hun welverdiende plaats krijgen in het Belgische aidsbeleid. Aids moet een prioriteit blijven van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Eva Brems (kamerlid Groen!), Sabine de Bethune (senator CD&V), Piet De Bruyn (senator N-VA), Ingeborg De Meulemeester (Parlementslid N-VA), Maya Detiège (kamerlid SP.A), Denis Ducarme (kamerlid MR), Karine Lalieux (kamerlid PS), Nahima Lanjri (senator CD&V), Vanessa Matz (senator CDH), Claudia Niessen (senator Ecolo), Gwendolyn Rutten (kamerlid OpenVLD), Elke Sleurs (senator N-VA), Marleen Temmerman (senator SP.A), Olga Zrihen (senator PS)

Wie? Volksvertegenwoordigers van alle democratische partijen, uit beide federale parlementen.

Wat? De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel (MR), moet meer doen tegen aids.

Waarom? De strijd is nog lang niet gestreden, vooral niet in de ontwikkelingslanden.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “We zijn nog niet van aids af”

  1. Pingback: Alexander De Croo en Irina De Knop (Open Vld) verdelen condooms “tegen onzin” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s