I HIV You: educatief spel rond hiv

WJNH en Jeugd en Seksualiteit ontwikkelde samen het online spel I HIV You.

Persbericht: Jeugd en Seksualiteit vzw en Wel Jong Niet Hetero vzw presenteren “I HIV you”: Een nieuw online spel voor jongeren rond HIV en seksualiteit.

Op Wereldaidsdag, 1 december, zeggen Jeugd en Seksualiteit vzw en Wel Jong Niet Hetero vzw: “I HIV you”. Dat is de naam van het online spel waarmee we jongeren juiste en duidelijke informatie geven rond hiv en veilig vrijen. We kozen voor een spel, omdat we weten dat veilig vrijen niet enkel om correcte informatie gaat, maar ook om de sociale vaardigheden waarmee je die kennis kunt benutten. Het is niet altijd zo evident om in een passioneel moment het gebruik van een condoom voor te stellen. Maar condooms en veilig vrijen blijven een must.

Doel van het spel is jongeren bewuste keuzes te laten maken om zo hun gezondheid- en relatiebarometer ‘positief’ te houden. Jongeren komen in verschillende situaties (op school, aan tafel bij familie, op een dansvloer…) terecht, waarbij ze conversaties aangaan met anderen. Het antwoord dat ze geven tijdens zo’n conversatie bepaalt of hun gezondheid daarbij de positieve of negatieve kant uitgaat. Tegelijkertijd bepaalt het antwoord ook hoe de relatie met de andere wordt beïnvloed. Wat antwoord je bijvoorbeeld als je klasgenoot vraagt of je de les Relationele en Seksuele Vaardigheden ook zo saai vindt? Daarnaast zijn er nog tal van spelmogelijkheden die het mogelijk maken om een realistisch relationeel en seksueel leven op te bouwen. Verwaarloos je één van die twee, dan is het lot onverbiddelijk.

Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero en Ellen van Dessel, coördinator van Jeugd en Seksualiteit vzw zijn in ieder geval heel enthousiast over het spel: “We voelen dat hiv leeft bij onze jongeren, maar nog veel te weinig bespreekbaar is. Met het alsmaar verontrustend stijgend besmettingsaantal, zien we dit als een poging om de problematiek op een iets luchtigere en speelsere manier naar voor te brengen bij jongeren. Het is een probleem dat moet aangepakt worden, wat moeilijk is als het onderwerp steeds in taboekring blijft circuleren! Een meerwaarde zit hem ook in het realisme: weten dat je veilig moet vrijen is één zaak, maar het op het juiste moment toepassen is een andere. Dus ga de uitdaging aan, game, bespreek het en maak de juiste keuzes!”

‘I HIV you’ wordt gelanceerd op 1 december en kan gespeeld worden op http://www.jeugdenseksualiteit.be/ihivyou of  http://www.weljongniethetero.be/ihivyou

Jeugd en Seksualiteit vzw is een informatie- en vormingsdienst over relaties en seksualiteit voor kinderen, jongeren en hun begeleiders.  Op http://www.jeugdenseksualiteit.be kunnen kinderen en jongeren dagelijkse nieuwe weetjes lezen, anonieme vragen stellen aan een medewerker van Jeugd en Seksualiteit vzw, vragen stellen aan peers op het jongerenforum, deelnemen aan een sekspoll en woorden opzoeken in een sekswoordenboek.

Wel Jong Niet Hetero vzw is de nationale jeugdbeweging voor holebi’s en transgenders. Haar lokale afdelingen en nationale teams organiseren activiteiten en vormingen voor jonge holebi’s, transgenders en het breder jeugdwerk en maken daarbij seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie bespreekbaar.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s