5% Hasseltse scholieren noemt zich homo, eerste sekservaring rond 14 jaar

2 van de 792 ondervraagde Hasseltse middelbaarleerlingen noemt zich holebi. Hasseltse jongeren starten hun sekservaring vanaf 14 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het stadsbestuur naar aanleiding van Wereldaidsdag.

Tieners doen het voor het eerst op veertienn Caroline Vandenreyt, Het Belang van Limburg, 30.11.2010

Een op vier jongeren denkt dat je geen aids of andere geslachtziektes kunt krijgen als je de pil slikt. ASO-studenten hebben dan weer later seks dan leerlingen uit technisch of beroepsonderwijs. Dertien procent van de jongens meent dat je veiliger vrijt als je meerdere condooms over elkaar aantrekt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Hasseltse stadsbestuur bij 792 leerlingen van het middelbaar onderwijs.

“Elk jaar organiseren we acties om jongeren te wijzen op de gevaren van hiv, naar aanleiding van wereldaidsdag op 1 december. Maar voor onze volgende initiatieven wilden we uitzoeken wat ze weten van seks, of ze bijvoorbeeld seksueel actief zijn”, zegt schepen Valerie Del Re. De jeugddienst trok dan ook met MJA Limburg naar de Hasseltse scholen – zowel vrij als gemeenschapsonderwijs – en ondervroeg 792 jongeren uit ASO, TSO en BSO. Het gaat om leerlingen van het 2de tot en met het 6de middelbaar. De belangrijkste resultaten zetten we even op een rijtje.

Morgen gaat het Hasseltse stadsbestuur een 1.000-tal condooms uitdelen aan jongeren op de Grote Markt en het Dusartplein. “We werken ook verder aan de beschikbaarheid van condoomautomaten”, zegt schepen Del Re. “In de jongerencafés hebben we er vorig jaar een tiental kunnen hangen. Scholen hadden we hetzelfde aanbod gedaan, maar ze waren geen voorstander. We hopen dat een aantal toch overtuigd raakt. Ook gaan we kijken of het niet mogelijk is om ze in openbare gebouwen, zoals de provinciale bieb, te voorzien.” Daarnaast gaan ze ook samenwerken met CAW ’t Verschil om leerkrachten te trainen in het geven van seksuele voorlichting.

# Eerste lief: 66 procent van de jongens zegt al een lange relatie te hebben gehad, bij de meisjes zit dat aan 76 procent. Opvallend: in het TSO loopt dat op tot 9 op 10 leerlingen, in het ASO geldt dat maar voor 6 op 10. 341 leerlingen hebben hun eerste kus rond hun dertiende, vooral jongens zijn jonger aan het zoenen.

# Met wie: amper 42 jongeren geven toe dat ze homoseksueel zijn, 95 procent vult ‘partner van het andere geslacht’ in. Sommigen hebben het wellicht moeilijk – ook anoniem – om toe te geven dat ze homoseksueel zijn, “maar er zitten ook leerlingen uit het tweede en derde middelbaar in het onderzoek en die zijn er waarschijnlijk nog niet uit.”

# Wat heb je al gedaan: 1 op 5 leerlingen antwoordt: noppes. Zelfs geen kus. “Deze jongeren zitten vooral in het ASO, in het 2de en 3de middelbaar”, zegt Del Re. Zoenen heeft 73 procent van de ondervraagden al achter de rug, 34 procent is effectief met een liefje naar bed gegaan. e_SClB”Van de 270 jongeren die geen maagd meer zijn, doet 74 procent niet aan orale bevrediging. De meeste jongeren slaan dus vaak die stap over.”

# Eerste keer seks op 14: 6 op 10 meisjes hebben het nog nooit gedaan, bij de jongens loopt dat op tot 7 op 10. Wie wel al seks heeft gehad, heeft de eerste seksuele ervaring meestal op 14-15 jaar. “Er is een duidelijk verschil tussen onderwijstype: ASO-studenten hebben minder ervaring.”

# Hoe meer condooms, hoe veiliger: 13 procent van de jongens gelooft dat je veiliger vrijt als de jongen meerdere condooms over elkaar aantrekt, de meisjes zijn met amper 3 procent minder goedgelovig. En wat als je wil vrijen en je hebt geen condoom bij? “Acht op tien zeggen dat ze dan condooms gaan kopen of de seks uitstellen. Maar in de praktijk?”

# Aids voorkomen: 9 op 10 jongeren weten dat je geen aids kan krijgen door te tongzoenen. Ook weet 96 procent dat onveilig vrijen zonder condoom een groot risico inhoudt. “Maar de helft weet niet dat orale bevrediging een risico vormt”, zegt Del Re.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 5% Hasseltse scholieren noemt zich homo, eerste sekservaring rond 14 jaar

  1. Pingback: Tweets that mention 5% Hasseltse scholieren noemt zich homo, eerste sekservaring rond 14 jaar | Lacquemant -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s