Mikpunt en Léonard&Co betogen voor hiv-slachtoffers

Mikpunt, de holebigroep die sdtrijdt tegen Vlaams Belang en het verwante Léonard&Co betogen woensdag op Wereldaidsdag in Brussel.

Persmededeling:  Holebi’s en transgenders samen tegen de wanhoop van Léonard

De holebitransgenderorganisaties ‘Mikpunt’ en ‘Leonard en Co’ roepen samen op om deel te nemen aan de ‘solidariteitsmars met mensen met hiv’ te Brussel op woensdag 1 december, Wereld Aids Dag.

‘Leonard en Co’ organiseerde eind februari een protestmanifestatie naar aanleiding van de inauguratie van aartsbisschop Léonard. Deze had zich toen reeds in de belangstelling gewerkt door zijn homofobe uitspraken. Intussen zijn daar zijn stigmatiserende uitspraken over mensen met hiv bijgekomen. ‘Mikpunt’ organiseerde de voorbije jaren waarschuwingscampagnes tegen de homofobie van het Vlaams Belang.  Aangezien de standpunten van Léonard over hiv en homoseksualiteit nauw aansluiten bij die van het VB sluit ‘Mikpunt’ zich aan bij dit protest. Een motie waarin het Vlaams parlement met klem afstand neemt van de uitspraken over hiv en homoseksualiteit werd door alle partijen – behalve het Vlaams Belang – gesteund.
Na overleg met de aidsorganisaties werd besloten op dit moment geen eigen manifestatie te organiseren maar aan te sluiten bij de jaarlijkse solidariteitsmars in Brussel  Yvan Brys: “We kiezen duidelijk voor dit eenheidsinitiatief, ook al kriebelde het bij sommige van ons om zelfs iets op poten te zetten.  Dit zou echter voor versnippering van de krachten zorgen. De organisatoren van de manifestatie in Brussel hebben ons verzekerd dat we welkom zijn met ons protest tegen Léonard.  Iedereen die zijn/haar stem wil laten horen in Brussel is welkom. Wie meeleeft met mensen die getroffen zijn door hiv kan trouwens niet anders dan de uitspraken van Léonard veroordelen”.

Tijdens de manifestatie van eind februari werd door de holebitransgenderkoelorganisatie çavaria een studiepakket  met infomateriaal over homoseksualiteit afgegeven bij Léonard. Yvan Brys: “We moeten vaststellen dat het niet heeft geholpen. Daarom blijven we mobiliseren. We denken hierbij aan de vele holebi’s en transgenders die op een of andere manier te lijden hebben onder de mentaliteit die door de aartsbisschop wordt verspreid: in scholen, klinieken, bejaardentehuizen… De zelfmoordcijfers bij holebi- en transgenderjongeren liggen al hoger dan het gemiddelde. Je moet weinig fantasie hebben om te beseffen dat de leer van Léonard voor deze mensen geen hoop maar wanhoop biedt.”
Beide organisaties zijn ook blij met de steun die vanuit de koepelorganisatie çavaria komt. Yvan Brys: “çavaria heeft met de poster ‘onzin is besmettelijk’ het protest tegen Léonard een gezicht gegeven. Deze zal ook beschikbaar zijn op 1 december.”

Woensdag 1 december, 19u, Centraal Station, Brussel

Dit bericht werd geplaatst in Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s