Noordzee, Texas: André Sollie erg tevreden over verfilming Nooit gaat dit over

Bavo Defurne verfilmde Nooit gaat dit over tot Noordzee, Texas. Auteur André Sollie is erg tevreden van het resultaat.

“Mijn boek wordt filmpoëzie”, Raymond De Condé, Gazet van Antwerpen, 27.11.2010

“Ik kende regisseur Bavo Defurne van zijn kortfilms en ben een fan van zijn werk”, vertelt André Sollie.

“Ik voelde me vereerd toen hij me vroeg om mijn boek te verfilmen. Hij vond het gesneden koek voor een filmscenario.”

De regisseur leerde het boek twee jaar geleden kennen toen hij in een boekhandel rondsnuisterde. “Ik las de achterflap en dat klonk interessant. Nu zijn we twee jaar verder en is het een film geworden. Kort door de bocht samengevat, zou je kunnen zeggen dat het gaat over een jongen die verliefd is op zijn buurjongen, terwijl het zusje van die buurjongen verliefd is op hem. Het is een eenvoudig, ontroerend verhaal over mensen die hun dromen proberen waar te maken.”

Getatoeëerde kermisgast

Pim, het hoofdpersonage, droomt van prinsessen en schoonheidskoninginnen en, als hij wat ouder wordt, van de ruige Gino, zijn motorheld. Zijn moeder Yvette droomt van verre landen en volkeren en van een carrière als accordeoniste. Ze neemt in Frankrijk deel aan accordeonwedstrijden. En aangezien ze niet over eigen vervoer beschikt, speelt garagist Etienne, die haar in stilte aanbidt, heel graag chauffeur.”

Pim woont in een morsig huisje in een achterafstraatje aan de Belgische kust. De personages zijn eenvoudige mensen, zoals onder meer Zoltan, een getatoeëerde kermisgast van 24 die het verhaal binnenvalt. Zowel Pim als moeder Yvette is onder de indruk van zijn charmes.

In tegenstelling tot het boek, speelt het filmverhaal in de jaren zeventig. Dat lijkt op het doek toch al lang geleden. De auteur is blij dat Defurne er geen homofilm van gemaakt heeft. “Het woord homo komt in mijn boek niet voor, alles wordt gesuggereerd. Bavo is een poëet, hij maakt filmpoëzie van mijn boek. Hij heeft het talent om spanning, romantiek en fantasie te mixen.”

André Sollie maakt Luk Wyns een compliment voor de manier waarop hij de garagist speelt: “De blik waarmee hij de ritssluiting van Yvette dichttrekt, zegt alles. Yvette weet dat Etienne nooit verder zal raken.”

De regisseur heeft een mooie cast rond zich geschaard. Pim, het hoofdpersonage, wordt gespeeld door twee acteurs. Ben Van den Heuvel, die debuteerde als zoontje van Peter Van den Begin in Oud België en ook te zien is in Zot van A, is de jonge Pim. Die voelt zich beter thuis bij zijn buurvrouw Marcella (een mooie rol van Katelijne Damen), de moeder van Sabrina en Gino. Nieuwkomer Jelle Florizoone staat model voor de vijftienjarige Pim.

“Ons productiehuis Indeed Films is in Oostende gevestigd. Op zoek naar de geschikte Pim doorkruisten we heel Vlaanderen en castten we wel tweehonderd jongens. Uiteindelijk hebben we onze acteur toch in Oostende gevonden”, vertelt Bavo Defurne.

Jong talent

Jelle Florizoone (15) studeert aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. “Ik zit er op internaat. Naast dansen is acteren mijn passie. Ik had al figurantenrolletjes gespeeld in Het Huis Anubis en nu ik deze kans kreeg, ben ik direct op de trein gesprongen.” Ook Gino wordt door twee acteurs gespeeld: debutant Nathan Naenen (14) en Mathias Vergels (18), die we ons herinneren als het vriendje van Ella-June Henrard in Bo van Hans Herbots. Noor Ben Taout (9), het meisje dat in Smoorverliefd de kleine Marie Vinck is, speelt hier Pims buurmeisje Sabrina. Ina Marie Kortekaas (15), dochter van Niek Kortekaas en actrice Mieke De Groote, speelt de oudere Sabrina.

In de rol van Pims moeder zien we Eva van der Gucht terug in een Vlaamse film. Zij werd door Dominique Deruddere ontdekt voor Iedereen Beroemd en is in Nederland een veelgevraagde actrice. Ze was onlangs ook te zien als de te dikke danseres in Oud België en als Nienke

Dit bericht werd geplaatst in Film, Holebi, Literatuur, Media, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Noordzee, Texas: André Sollie erg tevreden over verfilming Nooit gaat dit over

  1. Pingback: Gays at The Movies, Metropolis: Noordzee, Texas | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s