Hiv-medicatie nemen als seronegatieve helpt slechts gedeeltelijk tegen besmetting

Zijn aidscocktails nuttig als ‘voorbehoedsmiddel’?

Medicatie beschermt gedeeltelijk tegen besmetting met hiv

Het nemen van hiv-medicatie terwijl je seronegatief bent, kan het risico op infectie met hiv met bijna de helft verminderen.  Dat stond in een studie die recent werd voorgesteld in een belangrijk medisch tijdschrift.  De bescherming nam toe naarmate men de medicatie correcter innam.  Deze medische aanpak om besmetting te helpen voorkomen, wordt PrEP genoemd (Pre-exposure Prophlylaxis).  Het kan een stap vooruit betekenen in de zoektocht naar een afdoend antwoord op de aidsepidemie.

Maar of het nemen van medicatie vóór je besmet bent ook een nieuwe vorm van preventie kan worden is voorlopig nog niet uitgemaakt.  De bescherming is ook bij correcte inname van de middelen zeker niet volledig.  Ook hier zorgt de medicatie soms voor bijwerkingen.  Het is nog niet uitgemaakt wat de beste dosis is voor een dergelijk langdurig gebruik. Er is het gevaar dat het virus resistent wordt tegen het medicijn.  Hierdoor vermindert de kans op een geslaagde behandeling als men echt ziek wordt.  Met andere woorden: bijkomend onderzoek is noodzakelijk vooraleer we gezonde mensen op medicatie gaan zetten….

En daarnaast is de vraag: wie gaat dat betalen?  De medicatie is duur en zou langdurig moeten genomen worden, terwijl er goedkope alternatieven bestaan, zoals condooms. Voor de komende jaren blijven ze alvast de meest gezonde en meest efficiënte optie.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s