Marleen Temmerman en Steven Callens: hiv-beleid in België te veel versnipperd

Prof. dr. Marleen Temmerman en haar collega dr. Steven Callens menen dat het hiv-beleid in dit land te veel versnipperd is. Gisteren maakte Sensoa de hiv-cijfers van 2009 bekend. Het duo pleit voor een aidscommissaris.

Marleen Temmerman ziet te veel versnippering in ons hiv-beleid, Marleen Temmerman, De Morgen, 24.11.2010

Dringend gewenst: Belgische aidscommissaris

l Prof. Marleen Temmerman, sp.a-senator en gynaecoloog (UGent) Dr. Steven Callens, aidsreferentiecentrum Gent.

l ‘De aidsactoren zien een slagveld van versnipperde middelen en bevoegdheden’, stellen Marleen Temmerman en Steven Callens.

Uit het jaarrapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat het aantal nieuwe hiv-besmettingen in ons land na een stabilisatie tussen 2003 en 2008 opnieuw in stijgende lijn zit. In 2006 waren er 1.014 nieuwe gevallen van hiv-infecties, in 2009 werden er 1.135 gerapporteerd. Het aantal infecties via heteroseksuele contacten daalde de voorbije jaren. Met een globale stijging betekent dat dus dat nieuwe hiv-infecties vooral bij homo- en biseksuele mannen voorkomen. In 2002 maakte deze groep nog 23 procent van alle nieuwe infecties uit, in 2009 is dat opgelopen tot bijna de helft: 46 procent. In een eerste reactie stelt Sensoa dat homomannen inzake hiv wel de grootste risicogroep vormen, maar dat ze tegelijk ook de grootste preventie-inspanningen leveren. Slechts een kleine minderheid neemt geen voorzorgen, maar het blijkt dat ook beperkt risicogedrag tot meer besmettingen leidt.

Uit het WIV-rapport blijkt dat het aantal nieuwe gevallen van aids de voorbije tien jaar wel op dezelfde hoogte blijft: tussen de 100 en de 150 per jaar. In 2009 waren dat er 111. Dat is volgens het WIV te verklaren door de efficiënte nieuwe antiretrovirale combinatietherapieën.

UNAIDS maakte de voorbije dagen de mondiale hiv/aids-cijfers bekend. De organisatie spreekt omzichtig van een “trage krimping van de aidsepidemie”. De voorbije tien jaar is het aantal hiv-besmettingen met 20 procent teruggelopen. Jaarlijks zijn er nu 2,6 miljoen nieuwe besmettingen. Tien jaar geleden waren dat er nog 3,1 miljoen.

Op het eind van de voorbije legislatuur werkten de parlementairen aan een gezamenlijke tekst om de regering aan te porren om een meer gestroomlijnde aanpak uit te tekenen. Jammer maar helaas. De regering viel. Er kwamen verkiezingen. Parlement en regering kwamen in een wel erg lethargische fase, die tot op vandaag voortduurt. Het werkveld popelt en wil graag aan de slag. De aidsactoren aanschouwen echter een slagveld van versnipperde middelen en bevoegdheden.

Een voorbeeld: als we een antiretrovirale behandeling samen met een condoom willen voorstellen om nieuwe infecties te bestrijden, komen we in de problemen. Het ene is preventie, het andere behandeling. Een ander voorbeeld: om een behandeling te starten die een hiv-infectie kan tegenhouden na een risicocontact moeten artsen bij de federale overheid aankloppen, om de personen die risico lopen op zo’n hiv-infectie erop te wijzen dat die behandeling bestaat moeten ze terug bij de Vlaamse overheid aankloppen.

Beide beleidsniveaus bewaken angstvallig hun bevoegdheden. Wat regionaal is mag zeker niet met federaal geld worden aangepakt en omgekeerd. Sommigen pluizen nog liever uit of het geld van de juiste overheid komt dan dat ze nagaan of de voorgestelde actie zin heeft of niet. In geen enkel ander land is de kloof tussen preventie en therapie zo groot als in België. De politieke wil is er wel degelijk. Net als in Nederland, Noorwegen en Frankrijk kan zo’n nationaal hiv/aids-actieplan in ons land soelaas brengen. Daar kan een platform rond opgezet worden met experts die de overheden bijstaan in het uitwerken van doelen en acties op het vlak van preventie, behandeling, sociaal beleid en internationale samenwerking. Dat daarbij in ons land prioritaire aandacht moet gaan naar de homomannen wordt door nieuwe cijfers van het WIV nog maar eens bijgetreden. Dat er moet worden gewerkt in een internationale context lijkt in onze geglobaliseerde wereld niet meer dan logisch.

Van het federale kastje naar de Vlaamse muur

Krijgen de preventie- en gezondheidswerkers, de onderzoekers en de mensen van de behandelingscentra hoofdpijn door van het federale kastje naar de Vlaamse muur te lopen? Gelukkig niet. Zij hebben de laatste 25 jaar pragmatisch en cordiaal samen gezeten op momenten dat de fondsen verdeeld moesten worden. Zij voegden die middelen gewoon weer samen. Zij hebben hun hoogstaande en internationaal gereputeerde wetenschappelijke gegevens uitgewisseld. Maar gestructureerd samenwerken is er niet vaak bij. Door het ongecoördineerde beleid is er een corporatistische reflex. In Nederland is een nieuwigheid in de strijd tegen hiv en andere soa’s het opzetten van soa-poliklinieken en centra voor infectieziekten. Frankrijk heeft net een nationaal aidsplan van 1 miljard euro uitgetekend voor vijf jaar.

Nationale bestrijdingsplannen moeten door alle beleidsmakers en actoren samen worden gedragen. Ook de financiering van een nationaal aidsactieplan moet een stevige injectie krijgen. Ten slotte: in België spelen de hiv/aids-actoren niet in ploegverband omdat er geen coach is. De bevoegde ministers moeten een aidscommissaris aanwijzen, een loodgieter, een koninklijk hiv/aids-bemiddelaar! Ook voor hem of haar ligt genoeg werk klaar op de plank. Het is geen sisyfusarbeid, maar efficiënter werken om syfilis, hiv en andere soa’s te bestrijden.

In België spelen de hiv/aids-actoren niet in ploegverband omdat er geen coach is. Er moet een aidscommissaris komen, een koninklijk hiv/aids-bemiddelaar

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media, Politiek, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Marleen Temmerman en Steven Callens: hiv-beleid in België te veel versnipperd

  1. Pingback: “We zijn nog niet van aids af” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s