2009: 1135 nieuwe hiv-diagnoses in België

Opnieuw zijn er méér nieuwe hiv-diagnoses geteld in België. En opnieuw vormen homomannen een hoge risicogroep. In 2008 waren dat er 1079, in 2007 1057.

Persbericht: Aantal nieuwe Hiv-diagnoses in België blijft hoog

Advies om zich (sneller) te laten testen na een risicocontact wordt beter opgevolgd
Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, analyseerde het jaarrapport 2009 van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid over hiv en aids in België. In 2009 werden 1.135 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België. Dat aantal blijft al ongeveer 10 jaar rond de duizend schommelen. Steeds meer mensen laten zich sneller na een risicocontact testen op hiv. Dat is een boodschap die Sensoa al enkele jaren promoot naar homo’s. In België wordt immers het grootste aantal nieuwe diagnoses gesteld bij mannen met homoseksuele contacten.

Cijfers
Van 70% van het aantal nieuwe diagnoses is de nationaliteit bekend.  Daarvan worden 429 (55%) vastgesteld bij mensen die geen Belgische nationaliteit hebben en 347 (45%) bij Belgen. Van 30% van de nieuwe hiv-diagnoses kennen we de nationaliteit niet.

Bij Belgen wordt 88% van de nieuwe diagnoses gesteld bij mannen. In ruim 8 op de 10 gevallen gebeurde de overdracht waarschijnlijk via homoseksuele contacten.

Bij de niet-Belgen wordt 48% van de nieuwe diagnoses bij vrouwen gesteld. Bij hen gebeurde de overdracht voornamelijk via heteroseksueel contact. Bij mannen gebeurde de overdracht in bijna de helft van de gevallen via homoseksuele contacten.

Vroeger testen
Bij de Belgen is de afgelopen 10 jaar het aantal laattijdige diagnoses gehalveerd (van 36% naar 19%). Die daling is een positieve evolutie. Bij de niet-Belgen is de daling van de laattijdige diagnoses over de afgelopen 10 jaar eerder gematigd (van 40% naar 31%).

Een vroegere diagnose houdt een aantal voordelen in.
Mensen die de diagnose te horen kregen, passen vaak hun gedrag aan en gaan veilig(er) vrijen.

Ook kan de behandeling met hiv-remmende medicatie vroeger gestart worden wanneer de diagnose bekend is. Dat is niet alleen gunstig voor de persoon die besmet raakte, bij een risicocontact is de kans op overdracht van hiv ook kleiner.

Oorzaken hiv-besmettingen bij homo’s
Homomannen vormen voor hiv de grootste risicogroep. Maar zij leveren ook de grootste preventie-inspanningen.

Naar schatting 60 % neemt geen enkel risico met hiv, 40% heeft het moeilijk om het vrijen veilig te houden. Meestal gaat het daarbij om sporadisch onveilige contacten, slechts een kleine minderheid neemt geen voorzorgen. Maar ook beperkt risicogedrag leidt tot meer besmettingen.

De belangrijkste oorzaak is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen een relatief kleine groep voorkomen. Wanneer veel hiv voorkomt in een relatief kleine groep, is het risico om met hiv in contact te komen veel groter. De doelgroep homomannen heeft meer wisselende contacten dan de heteroseksuele bevolking en hun relaties hebben vaker een meer open karakter. Een minderheid van de doelgroep heeft een zeer grote seksuele activiteit. Ook wordt hiv bij anale seks makkelijker overgedragen.

Een andere oorzaak is het toegenomen aantal besmettingen met seksueel overdraagbare aandoeningen binnen de doelgroep. Iemand met hiv die besmet is met een soa , besmet sneller anderen met hiv. Omgekeerd geldt ook dat iemand met een soa ontvankelijker is voor overdracht van hiv.

De laatste tien jaar is bovendien de context waarin homomannen hun seksualiteit beleven sterk veranderd. Het internet heeft de mogelijkheden voor het leggen van seksuele contacten enorm verhoogd, terwijl het aantal homomannen die drager zijn van hiv, is toegenomen.

Homo’s en veilig vrijen
Al jaren sensibiliseert Sensoa homo’s om zich snel te laten testen na een risicocontact en werkt het mee aan specifieke initiatieven die het makkelijker maken om zich te laten testen.

Sensoa voerde in 2010 een grote campagne naar homomannen onder het motto ‘Live Positive’. In de campagne vertellen 16 rolmodellen, op affiches en in videoclips, over wat het voor hen betekent om te leven in een gemeenschap waarin veel hiv voorkomt. Zo verklaarde radiomaker Sven Pichal in een tv-campagnespot op Eén: “Als één op twintig homo’s leeft met hiv, dan leven we allemaal met hiv.”

Daarnaast wierf Sensoa twee extra preventiewerkers aan. Zij werken nauw samen met de holebihoreca en –verenigingen om de preventie nog zichtbaarder te maken.

Niet-Belgen en hiv
2/3e van de niet-Belgen is afkomstig uit Sub Saharaans Afrikaanse landen, ruim 1/5e uit Europese landen en 1/10e uit Amerika of Azië. Een minderheid is afkomstig van Noord-Afrika.

Opvallend is dat het aantal besmettingen via homoseksuele overdracht de laatste jaren enorm is toegenomen. Accurate data over deze groep ontbreken echter. Er is dan ook dringend nood aan onderzoek en aandacht voor deze realiteit in de preventie.

Het hogere aantal laattijdige diagnoses bij deze groep maakt dat Sensoa initiatieven steunt die een vroege diagnose bij niet-Belgen bevorderen. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ontwikkelt en test daarom in nauwe samenwerking met artsen een handleiding voor artsen om hen aan te moedigen de hiv-test ter sprake te brengen bij Subsaharaanse Afrikaanse migranten.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op 2009: 1135 nieuwe hiv-diagnoses in België

  1. Pingback: Marleen Temmerman en Steven Callens: hiv-beleid in België te veel versnipperd | Lacquemant

  2. Pingback: La Démence en homoseksclubs: “Ieder neukt er onveilig, terwijl de condooms gratis in handbereik liggen” | Lacquemant

  3. Pingback: La Démence en homoseksclubs: “Iedereen neukt er onveilig, terwijl de condooms gratis in handbereik liggen” | Lacquemant

  4. Pingback: Music For Life: Sam De Bruyn kent geen homo’s met hiv | Lacquemant

  5. Pingback: Aantal hiv-diagnoses in België de blijft hoog, Sensoa verwacht dat 1 op de 15 homo’s hiv-positief zal zijn | Lacquemant

  6. Pingback: 82% nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld bij homomannen | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s