Recensie: Artifact (William Forsythe) (Koninklijk Ballet van Vlaanderen) (+ video)

Gisteren was het de première van de reprise van Artifact. Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen brengt wel meer stukken van William Forsythe. Zo kan je dit jaar de reprise van Impressing the Czar bekijken.

William Forsythe heeft enkele dada’s zoals sprekende rollen. In Artifact ruziën Madame de Pompadour-lookalike Kate Strong en de ‘man met de megafoon’ Nicholas Champion over stof, rotsen, binnen en buiten. Echt nodig is dat niet, maar zo werkt Forsythe nu eenmaal.

Veel indrukwekkender is de dans. De discipline, de groepschoreografie, de strakheid zijn impressionant. Soms lijkt het gemonteerd of gephotoshopt, maar dat is het natuurlijk niet.

Artifact bestaat uit vier delen. Vooral deel twee, gedanst op Chaconne van Johann Sebastian Bach is om van te snoepen. Een hels tempo, een strakke regie en een ijzersterke discipline.

Impressing the Czar was het eerste wat ik zag van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (in 2007 of 2008). Dat zal me toch wat meer bijblijven dan Artifact. Toch is ook deze productie van het KBvV aan te raden.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Ballet en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Recensie: Artifact (William Forsythe) (Koninklijk Ballet van Vlaanderen) (+ video)

  1. Pingback: Recensie: Ballet Menu (Forsythe, Dawson, Mrozewski, Stewart) – Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Vlaamse Opera, Antwerpen | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s