Bash Back: homoknokploegen slaan letterlijk terug (+ video)

Wie Queer As Folk US heeft gevolgd, herinnert zich misschien de Pink Posse. Een bende jonge homo’s die homofobe hetero’s een fysiek lesje leren. In de Verenigde Staten neemt Bash Back dat idee erg serieus. Soms wordt er iemand aangehouden.

De Pink Pistols geloven dan weer in wapendracht.

Oppassen voor de roze Rambo’s, Julien Althuisius, De Pers, 17.11.2010

In Amerika zijn homo’s de pesterijen en mishandelingen beu. Tijd voor een stevig potje heterobashen.

De foto op hun website ziet er onheilspellend uit. Negen mannen en vrouwen met roze sjaals om hun gezicht gewikkeld en honkbalknuppels en stokken in hun hand. Onverzettelijk kijken ze de camera in met een blik die zegt ‘kom maar op’. Het zijn leden van de Bash Back!-groepering, een netwerk van radicale, anarchistische queerprojecten binnen de VS. Ze hebben genoeg van de gevestigde homo-organisaties, die genoegen nemen met een rol in de marge van de samenleving. Sinds hun oprichting in 2007 heeft Bash Back! al evenementen verstoord in onder andere Chicago, Memphis en Washington.

Want niet alleen in Utrecht en Amsterdam worden homoseksuele mannen en vrouwen gepest, geïntimideerd en mishandeld. Ook – of misschien zelfs juist – in de VS vormt homogerelateerd geweld al lange tijd een groot probleem. Niet lang geleden nog pleegde een aantal tieners zelfmoord nadat ze onder andere op Facebook werden gepest met hun geaardheid en in New York zijn homo’s nog regelmatig het slachtoffer van mishandeling. Toen in 2008 Duanna Johnson – een transseksueel die een paar maanden eerder zwaar werd mishandeld door politieagenten – werd doodgeschoten, kwam BashBack! in actie door een lijkenwagen met doodskist naar het huis van een van de agenten te sturen. Er zat een briefje bij: ‘See you soon…’.

Schietbaan

Behalve Bash Back! kent Amerika onder andere nog de Pink Pistols, een gay-wapenrechtenorganisatie met als motto’s ‘Pick on someone your own caliber’ (pak iemand van je eigen kaliber) en ‘armed gays don’t get bashed’ (gewapende gays worden niet geslagen). Volgens hun website pinkpistols.org komen de leden van de organisatie één keer per maand bijeen op een schietbaan om te leren schieten en om kennis te maken met nieuwe wapens. ‘Hoe meer mensen weten dat de leden van onze gemeenschap gewapend zijn, hoe minder snel ze geneigd zullen zijn ons aan te vallen.’ De Pink Pistols heeft duizenden leden, verspreid over 45 vestigingen.

Beukbrigades
In Nederland kennen we volgens het COC nog geen roze beukbrigades. ‘Voor zover mij bekend niet’, zegt woordvoerder Philip Tijsma. ‘Wat er wel is zijn zelfverdedigingsclubjes. Als me nou iets overkomt, hoe verdedig ik me dan?’ Tijsma is ook geen voorstander van een roze rambo-achtige actiegroep. ‘Zelfverdediging is prima, maar knokploegen inzetten, dat lijkt me niet zo’n goed idee.’

De Nederlandse homoseksuele mannen en vrouwen zijn voorlopig dus aangewezen op een weerbaarheidscursus zoals Tijgertje in Amsterdam die biedt. Laat je niet misleiden door de naam, want: ‘een lief beestje, maar als je hem te na komt heeft hij wel klauwen!’

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s