Première Two prides, two worlds… one Europe schokt Litouwen (+ video)

De première van Two prides, two worlds… one Europe in Litouwen verliep niet zonder commotie.

Persbericht: Wereldpremière Belgische documentaire zet homofoob Litouwen op z’n kop tijdens filmfestival!
“Two prides, two worlds… one Europe” klaagt homofobie binnen Europa aan.

Wel Jong Niet Hetero en Roland Javornik stellen met gepaste trots hun documentaire “Two prides, two worlds… one Europe” voor. De activistische jongeren van Team Internationaal (WJNH) startten vorig jaar een project waarbij ze samen met een aantal Estse jongeren deelnamen aan de Baltische en Belgische gaypride. Een prachtige, ontroerende maar tevens schokerende documentaire over ‘vechten voor rechten’ door jongeren is het resultaat dat wordt voorgesteld op 20 en 22 november in ZED cinema Leuven tijdens het holebifilmfestival.

Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero: “Ik heb zelf actief aan het project deelgenomen. Mijn naïeve kijk op progressief Europa heb ik toch moeten bijstellen. Het weekend van de Baltic Pride was een rollercoaster van emoties: vreugde, verdriet, woede, angst, hoop. Fight for rights… letterlijk! Actief gesteunde homofobie door het Litouws parlement en regering, in die mate dat parlementsleden zelf fysiek geweld gebruikten is schrijnend. Eens in België is de pride dan wel echt feestgedruis, van ‘vrees voor je leven’, naar ‘feest van je leven’!”

Boodschap voor Europa

Regisseur Roland Javornik was niet aan zijn proefstuk toe. Met “For this is my blood” ging hij al op zoek naar waarom hij als homo geen bloed mag geven aan het rode kruis. Opnieuw probeert hij met deze documentaire reactie uit te lokken.

“Ik hoop op de eerste plaats een documentaire te maken die voor een groter publiek toegankelijk is. Op die manier kan de boodschap aan meerdere mensen duidelijk gemaakt worden. Ik hoop zo de Europese Unie te kunnen stimuleren om een kaderrichtlijn op te stellen inzake discriminatie!”, zegt Javornik.

Ook Wel Jong Niet Hetero en çavaria wezen met hun ludieke actie “Herman, ‘t is Europ of Euronder” tijdens de Belgische Pride Premier Van Rompuy op die navrante discriminatie binnen Europa. Michiel Vanackere: “Europa heeft nog heel wat werk als het op bestrijding van discriminatie aankomt. Een documentaire als deze bevestigt dit alleen maar. In België kunnen holebi’s een veilig leven leiden en zijn ze in theorie beschermd tegen discriminatie. Maar we moeten ook solidair zijn met lidstaten waar dit niet het geval is. Als jongeren staan wij hiervoor graag mee in de frontlinie. We willen met deze documentaire dan ook naar jongeren trekken. Scholen en jeugdbewegingen gaan informeren, sensibiliseren, onze ervaringen delen en hen activeren!”

Wereldpremière op filmfestival Vilnius

De documentaire had zijn wereldpremière als openingsfilm op het Ad Hoc: Inconvenient film festival in Vilnius, Litouwen. Javornik was er uiteraard zelf aanwezig: “De zalen zaten tijdens alle vier de voorstellingen volledig vol. Tijdens de laatste voorstelling keek ook een groep homofobe skinheads naar de film. Het kwam gelukkig niet tot een confrontatie, maar toont wel dat ons project leeft. Enkele kranten weigerden zelfs om reclame voor de documentaire te drukken! Toch zond de Litouwse tv-zender LRYTAS op vrijdag 12 november de documentaire uit.”

Het project werd verwezenlijkt dankzij bijkomende financiële steun van JINT (Youth in Action programma) en het Hasseltse productiehuis Cinéarte.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s