Homopriester Rudy Borremans krijgt nieuwe functie van aartsbisschop Léonard, in Diest

Rudy Borremans laat weer van zich horen.

Homopriester krijgt zegen van Léonard, Dirk Musschoot, 16.11.2010

Rudy Borremans, de priester die wegens zijn homoseksualiteit door kardinaal Danneels werd geschorst, wordt nu door aartsbisschop Léonard ‘meewerkend parochiepriester’ gemaakt in het decanaat Diest. Gezien Léonards ideeën over homoseksualiteit is dat een vreemde beslissing.

Volgens Borremans heeft Léonard hem gezegd dat hij de lijn van Rome volgt, maar dat hij ook een hart heeft en mensen steeds weer een kans wil geven

Borremans heeft al een bewogen parcours afgelegd, dat wéét aartsbisschop Léonard. Eind jaren ’90 moest hij vertrekken als onderpastoor in Tienen nadat was uitgelekt dat hij samenwoonde met zijn vriend. Borremans was ook een van de oprichters van Rent a Priest, een organisatie die priesters ‘verhuurt’ aan mensen die zich niet meer thuis voelen in de officiële katholieke Kerk.

Dat leidde tot een zwaar conflict met kardinaal Godfried Danneels die Borremans schorste voor een periode van 3jaar. In september 2002 maakte hij die schorsing ongedaan, nadat Borremans te kennen had gegeven dat hij zich zou houden aan het celibaat. Hij kreeg opdrachten in verschillende parochies, maar die draaiden uit op conflicten.

In 2008 zei hij te twijfelen aan zijn priesterroeping, maar hij aanvaardde uiteindelijk toch de functie van aalmoezenier in het psychiatrische ziekenhuis Sint-Annendael in Diest en in het geriatrische centrum in Lubbeek.

Vandaag kondigt hij zelf aan dat hij ‘meewerkend parochiepriester’ wordt in het decanaat Diest. Rudy Borremans zegt dat hij die kans heeft gekregen van ‘zijn bisschop’ in het bisdom Mechelen-Brussel. ‘Zijn bisschop’ is… aartsbisschop André Léonard, een man van wie bekend staat dat hij van homoseksualiteit niets moet weten. Volgens Borremans heeft Léonard hem gezegd dat hij de lijn van Rome volgt, maar dat hij ook een hart heeft en mensen steeds weer een kans wil geven.

Dat vindt ook Felix Van Meerbergen, deken van Diest en in die hoedanigheid de nieuwe ‘baas’ van Borremans. ‘Het akkoord met Rudy Borremans is nog niet helemaal rond, maar we gaan er inderdaad van uit dat hij in ons decanaat parochiepriester wordt. Bepaalde aspecten van zijn persoonlijkheid, waarnaar velen klaarblijkelijk zo nieuwsgierig zijn, doen daarbij helemaal niet ter zake. Rudy Borremans is hier zeer welkom. Hij is een hele goeie priester die kansen moet krijgen om dat talent aan te wenden.’

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Homopriester Rudy Borremans krijgt nieuwe functie van aartsbisschop Léonard, in Diest

 1. Emerance zegt:

  Toch raar na dit in Humo gelezen te hebben dat dit zo goed als nergens in de media of op tv nieuws, terzake en noem maar op verscheen ? Andersom zou alles op zijn kop gestaan hebben. Is het duidelijk dat de oh zo progressieve aartsbisschop Danneels tegenovergesteld handelde ? Die jaagde de media wijselijk niet tegen zich op stang met ondoordachte uitspraken, liet niet in zijn kaarten kijken en sloot zich meedogenloos af mensen die zijn hulp inriepen tegen het ergste kinderleed. Die had GEEN hart. De beerput in Mechelen ging pas open na zijn vertrek laat ons dat niet vergeten. De kans is groot als wij aartsbisschop Leonard wat langer kennen, we zien dat hij een eerlijker, moediger en vooral menselijker is dan Danneels, die Van Gheluwe beschermt en daar later keihard over gelogen had, daar heb ik pas minachting voor.

 2. dirk zegt:

  Geluk ermee daar in Diest. In onze parochie kan achteraf alleen maar vastgesteld worden dat Borremans showman speelt op de kap van de mensen, die dan bedrogen achterblijven. Hier heeft hij een spoor van vernieling achter zich gelaten.

  • lauwaert zegt:

   vanwaar deze felle reaktie ? Ik heb Rudy van dichtbij gekend in de patiëntenzorg en ik kan enkel zeggen dat zowel personeel als patiënten hem op handen droegen.

 3. Pingback: Rudy Borremans weer priester: “ik blijf voor altijd homopriester en Léonard heeft positief verrast” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s