Zzzip2 volgt welzijnsonderzoek voor holebi’s op

Vlaams minister van Onderwijs en Gelijke Kansen Pascal Smet, zelf homo, presenteert Zzzip2, het vervolg op Zzzip.

Je outen doe je meer dan eens, Veerle Beel, De Standaard, 12.11.2010

Een nieuwe grote studie onderzoekt het welbevinden van homo’s en lesbiennes in het Vlaanderen van 2010. In het beleid is voor hen veel ten goede veranderd. Is ook hun levenskwaliteit daarmee verbeterd?

Het Steunpunt Gelijkekansenbeleid van de Universiteiten Antwerpen en Hasselt gaat in opdracht van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen, Pascal Smet (SP.A), een studie uitvoeren bij liefst 3.000 holebi’s. Het wil ook evenveel hetero-Vlamingen ondervragen. De bedoeling is na te gaan welke levenskwaliteit de doelgroep heeft en de resultaten daarvan te vergelijken met de doorsnee-bevolking.

‘Er is de voorbije tien jaar veel ten goede veranderd op beleidsvlak: stellen van hetzelfde geslacht kunnen nu trouwen en ze hebben ook het recht om samen kinderen te adopteren. Je zou je kunnen afvragen of alles al verworven is’, zegt Smet.

Toch hoort hij nog geregeld verhalen van holebi’s die discriminatie ervaren op de werkvloer of bij sollicitatiegesprekken. ‘Een schooldirectrice zei tegen een leerkracht van wie het contract verlengd moest worden, dat ze aarzelde. Er waren al enkele homoleerkrachten op school en hoewel ze zelf een zoon had die homoseksueel was, wilde ze er “toch geen homoschool van maken”. Dat kwam bij die kandidaat heel hard aan!’

Het gaat natuurlijk niet in elke school zo, weet Smet: ‘Er zijn katholieke scholen waar leerkrachten met iemand van hetzelfde geslacht mogen trouwen en waar de aankondiging van dat huwelijk goed zichtbaar uithangt. In andere wordt zo’n aankondiging dan weer van de muur getrokken.’

‘Er zijn ook studies die uitgewezen hebben dat holebi’s doorgaans hogergeschoold zijn, goede jobs hebben, maar toch minder verdienen dan hun collega’s. En uit het voorgaande Zzzip-onderzoek, waarop we nu willen voortbouwen, is gebleken dat jongens het nog altijd moeilijk hebben om in de klas voor hun geaardheid uit te komen en dat lesbische meisjes veel vaker depressief zijn.’

Het Engelse ‘Zip’ staat voor ‘rits’: openmaken dus die verpakking en laten zien wie je echt bent. Zzzip2, dat nu van start gaat, is het logische vervolg. Met affiches die in cafés, culturele centra, bibliotheken en op grote evenementen zullen worden verspreid, roepen goed ogende mannen en vrouwen kandidaten van de beide geslachten op om zich op de site te melden voor een intiem gesprek.

Ook hetero’s mogen zich op die site melden. Zij krijgen ook enkele vragen voorgeschoteld over stigmatisering en vooroordelen. ‘Natuurlijk antwoorden de meeste mensen tegenwoordig positief op de vraag of twee mensen van hetzelfde geslacht hand in hand met elkaar over straat mogen lopen. Die vraag stellen we dus niet. We pakken het subtieler aan’, zegt onderzoekster Dagmar Versmissen.

Aan de holebi-deelnemers wordt niet gevraagd of ze zich ‘al geout’ hebben. De vraag is complexer dan dat. Versmissen: ‘We weten nu dat outen niet iets is wat je maar één keer hoeft te doen. In elke nieuwe situatie staan holebi’s weer voor het dilemma: zeg ik het, of zeg ik het niet? Outen is iets voor heel je leven.’ Smet, die zelf met een man samenwoont, geeft een voorbeeld: ‘Ik heb het niet beklemtoond toen ik minister van Openbare Werken was. Toen vond ik het niet relevant. Maar ik heb mij wel geout toen ik bevoegd werd voor Gelijke Kansen.’

Alles bijeen duurt het een klein halfuurtje om de hele enquête te doorlopen. Maar je kunt tussendoor ook even stoppen: wat je al hebt ingevuld, wordt opgeslagen en je krijgt een code om later voort te doen. De enquête staat vanaf vandaag online.

http://www.zzzip2.be

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zzzip2 volgt welzijnsonderzoek voor holebi’s op

  1. Pingback: Tweets that mention Zzzip2 volgt welzijnsonderzoek voor holebi’s op | Lacquemant -- Topsy.com

  2. Pingback: Hetero’s hebben gemiddeld 12 partners, holebi’s 61 | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s