Zangers zingen gay friendly liedjes om commercieel te scoren

Katy Perry, Pink, Kylie, Madonna, Ke$ha. Enkele voorbeelden van artiesten die bewust op holebi’s. Puur uit overtuiging? Of uit commercieel opportunisten? Homovriendelijke songs brengen kan heel wat media-aandacht opbrengen. Aan homoliedjes valt er alleszins geld te verdienen. Zo wonnen in Vlaanderen Kate Ryan, Yasmine en nu Bart Kaëll de Homo Top 100 telkens in een jaar wanneer ze opvallend in de media kwamen.

Gay anthems in de mode, Dieter Brusselaers, Knack Focus, 10.11.2010

Katy Perry en Pink tonen kussende of trouwende homokoppels in hun nieuwste videoclips, Lady Gaga verdedigt holebi’s in een videoboodschap voor de Amerikaanse senaat en zelfs de hitmachine Ke$ha inspireert homoseksuelen tot zelfontplooiing. Wat is er aan de hand in popland dat de coniferen van de commerciële muziek zich zo gretig opwerpen als voorstanders van de anders geaarde underdog?

Volgens The New York Times hopen al deze artiesten te scoren met een gay anthem, een nummer dat enorme populariteit geniet binnen de holebi-subcultuur. In eigen land hoef je daarvoor geen campy popicoon te zijn – dat bewijst nummer één-plaats van Bart Kaëll in de Homo Top 100 – maar internationaal zijn het toch vooral sterke vrouwen met een gepast gevoel voor drama die het op dat vlak goed doen.

Dat Perry en andere popprinsessen zo’n sterke ambitie koesteren de volgende I Will Survive te produceren, heeft waarschijnlijk ook wel te maken met een zeker opportunisme. “Tolerantie is de laatste tijd een belangrijk aspect van het sociaal debat”, zo zegt Katrien Valgaeren, die vorig jaar veel media-aandacht kreeg voor haar masterscriptie over holebimuziek, “Artiesten spelen daar graag op in om een centje bij te kunnen verdienen. Maar het is wel goed voor de bewustwording, die hopelijk ook tot meer tolerantie zal leiden.”

De boodschap die de aspirant-gay anthems in zich meedragen is dan ook opvallend positief: “we kunnen onszelf zijn” is overduidelijk de gedachte achter titels als Born This Way en We R Who We R. “Een deel van de holebi’s vindt dat natuurlijk leuk,” zo zegt Valgaeren, “maar lang niet iedereen wil die liedjes gebruiken om zich aan de buitenwereld te tonen. Het is net zoals met de Gay Pride, waar een paar exemplaren met rode pluimen in hun gat de hele gemeenschap vertegenwoordigen. Veel homoseksuelen vinden zoiets verschrikkelijk.”

Dat we nu te maken zouden hebben met een kortstondig modeverschijnsel moeten we dan ook relativeren. “Holebi’s hebben altijd wel een manier gevonden om zich te uiten”, merkt Valgaeren op. En als deze vlaag van opvallend holebigerichte songs over is? “Dan vinden ze weer wel iets nieuws.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zangers zingen gay friendly liedjes om commercieel te scoren

  1. Pingback: Homo Top 100: holebi-jongeren weten waarom | Lacquemant

  2. Pingback: Waarom popdiva’s Lady Gaga, Ke$ha, Katy Perry en Pink gay liedjes zingen | Lacquemant

  3. Pingback: Klopt Lady Gaga Vlaamse kitsch op Homo Top 100 2011? | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s