VRT moet meer aandacht schenken aan holebi’s en andere minderheden

De Vlaamse Radio en Televisie moet meer aandacht besteden aan “etnisch-culturele minderheden, mensen met een handicap en holebi’s”. Dat staat in de beleidsbrief van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a). Zo moet de openbare omroep zich onderscheiden van de commerciële zenders.

Lieten wil duidelijker opdracht voor VRT, De Standaard, 09.11.2010

Hoe kan de kwaliteit van de Vlaamse media verhoogd worden? Die vraag loopt als een rode draad door de beleidsbrief van Ingrid Lieten.

Minister Ingrid Lieten (SP.A) licht vandaag haar beleidsbrief Media 2010-2011 toe in het Vlaams Parlement. Uiteraard zal het komende jaar veel aandacht gaan naar de nieuwe beheersovereenkomst 2012-2016 met de VRT. De breed geformuleerde opdracht van de publieke omroep – een zo groot mogelijk aantal mediagebruikers bereiken met een diversiteit aan hoogkwalitatieve programma’s – moet volgens de minister niet aangepast worden. Maar ze wil wel duidelijker omschrijven wat er precies van de VRT verlangd wordt.

De VRT moet zich meer dan ooit ‘onderscheiden’ met zijn programma-aanbod. En dat betekent niet alleen dat er plaats moet zijn voor programma’s die bijvoorbeeld cultuur in al haar geledingen belichten, maar ook dat de VRT aandacht moet besteden aan doelgroepen die moeilijker worden bereikt of die door de commerciële omroepen minder worden bediend. Lieten denkt daarbij onder meer aan de medioren en senioren, maar ook aan etnisch-culturele minderheden, mensen met een handicap en holebi’s. Ze pleit trouwens nadrukkelijk voor een correcte en genuanceerde beeldvorming van deze kansengroepen en voor interculturele programma’s.

De Vlaamse dagbladuitgevers hebben zopas hun eisen bekendgemaakt over de aanwezigheid van de VRT op het internet. Zij willen dat de publieke omroep stopt met het maken van een ‘online krant’ en zich toelegt op beeld en geluid. Ook de reclame moet van de VRT-sites verdwijnen.

Volgens de minister zal het noodzakelijk zijn om een evenwichtig kader uit te tekenen voor de online activiteiten van de VRT. Maar het is voor Lieten ondenkbaar dat in een gedigitaliseerde wereld een publieke omroep niet aanwezig zou zijn op het internet. Over de financiering van de VRT blijft de minister vaag.

De minister bekommert zich niet alleen om de kwaliteit van de VRT, maar van de media in het algemeen. ‘Slow journalism moet absoluut mogelijk blijven, media moeten in de diepte kunnen gaan’, stelt de minister. En ze wil het mediabeleid daar ook op afstemmen, door bijvoorbeeld onderzoeksjournalistiek te ondersteunen.

In april van volgend jaar wil Lieten een tweede Staten-Generaal voor de Media organiseren met alle belanghebbenden uit de sector.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VRT moet meer aandacht schenken aan holebi’s en andere minderheden

  1. Pingback: UGent: “Wanneer wordt een holebi de held(in) van een VRT-fictiereeks?” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s