Sexion d’Assaut zweert homofobe uitspraken af voor concert in Ancienne Belgique (Brussel)

De leden van de Franse rapgroep Sexion d’Assaut hebben zich gisteravond voor hun concert in de Ancienne Belgique openlijk gedistantieerd van eerdere homofobe teksten en uitlatingen, in een rondetafelgesprek met holebiverenigingen. De AB-directie had die bijeenkomst georganiseerd nadat het optreden een storm van protest had veroorzaakt.

Rapgroep zweert homofobe uitspraken af voor concert in AB, Kim Van De Perre, De Morgen, 03.11.2010

[…]

De komst van Sexion d’Assaut naar de Brusselse concertzaal lokte de voorbije dagen en weken bijzonder felle reacties uit, tot in het Vlaams Parlement. Sp.a-parlementslid Jan Roegiers vond het onverantwoord dat een groep met “uitgesproken homofobe standpunten” in een grote culturele instelling van de Vlaamse Gemeenschap mocht optreden.

In het nummer On t’a humilié van enkele jaren terug klinkt het, vrij vertaald, dat “het hoog tijd is dat homo’s hun geslachtsdeel wordt afgesneden”. En in een interview met een hiphopblad enkele maanden geleden zou een groepslid van Sexion d’Assaut dergelijke lyrics nog hebben verdedigd: “We hebben homo’s aangevallen omdat we homofoob zijn en we menen het voor 100 procent.” Volgens zanger Lefa is die uitlating door de journalist in kwestie uit de context getrokken. “Veel zaken uit dat interview zijn niet waar”, aldus Lefa tijdens het rondetafelgesprek. “Zo heb ik nooit gezegd dat ‘homoseksualiteit een afwijking is die niet getolereerd mag worden’. En met homofoob bedoelde ik enkel dat we 100 procent voor de meisjes zijn. Het was machopraat. Toen ik het daarna las, was ik zelf gechoqueerd.”

Lefa zegt nu pas te beseffen dat hij met zijn uitlatingen mensen kwetste. De groep zou inmiddels uit zijn fouten hebben geleerd en een andere weg zijn ingeslagen. “Die teksten dateren inmiddels van een hele tijd terug”, zegt de zanger. “We waren toen nog jong. Inmiddels zijn we volwassen geworden en dat zie je in onze albums. Onze boodschap is al veranderd: we willen mensen samenbrengen.”

De holebiverenigingen, waaronder het Regenbooghuis en Belgian Pride, reageerden na afloop van het gesprek tevreden. “Een rondetafelgesprek is een veel constructievere oplossing dan een annulatie”, stelt Alan De Bruyne, coördinator bij Belgian Pride. “Of hun excuses oprecht zijn of een commerciële zet, is moeilijk in te schatten, maar dat ze tijdens hun concerten een flyer verspreiden waarin ze alle vormen van discriminatie verwerpen is een positief signaal. Vooral zorgwekkend vonden we hoe sommige teksten geweld tegen holebi’s legitimeerden.”

In antwoord op de interpellatie van Jan Roegiers in het Vlaams Parlement reageerde minister van Cultuur Joke Schauvliege dat er een non-discriminatieclausule komt die moet verhinderen dat groepen in Vlaamse concertzalen kunnen oproepen tot discriminatie. In het contract tussen Sexion d’Assaut en organisator Live Nation Belgium werd al zo’n non-discriminatieclausule opgenomen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s