Vlaamse homo’s trekken van platteland naar stad

Bram Van den Broeck schreef zijn masterscriptie sociologie over homo’s en de stad.

Vlaamse homoseksuelen trekken van platteland naar stad, Mathias Declercq, De Morgen, 27.10.2010

Volgens Bram Van den Broeck, student sociale geografie aan de UGent, ontvluchten Vlaamse homo’s het platteland om zich in steden te vestigen. Daar zijn meer faciliteiten voor seksuele contacten voorhanden dan in de gemeenten. “Ook de stereotypering van homo’s op het platteland zorgt ervoor dat ze richting stad trekken”, aldus Van den Broeck in zijn mastersscriptie.

Vooral de consumptiemarkt die gericht is op homo’s speelt volgens de jonge geograaf een belangrijke rol in de plattelandsvlucht. “Het is eigenlijk logisch dat veel homo’s voor de stad kiezen”, klinkt het. “In Vlaanderen en Brussel zijn er 156 faciliteiten die volledig of ten dele gericht zijn op seksuele ontmoetingen. De kleinere steden nemen er daarvan amper 64 voor hun rekening. Homoseksuelen trekken voornamelijk naar Brussel en Antwerpen, steden die respectievelijk 33 en 28 procent van die faciliteiten aanbieden. Gent valt daar vreemd genoeg wat buiten, met amper 10 procent, al bezit de Oost-Vlaamse hoofdstad wel het grootste cruisingpark (ontmoetingsplek) van België.”

Brussel telt meer bars, clubs, hotels en B&B’s dan Antwerpen, maar wel een pak minder restaurants, shops en sauna’s. Van den Broeck merkt op dat Oostende de koploper is van de kleinere steden. Heel wat clubs en bars stellen er darkrooms ter beschikking, veel meer dan pakweg Brugge. Daar zijn dan weer meer hotels voor homo’s te vinden.

“De stereotypering die heerst buiten de grote steden stuit de homoseksuelen tegen de borst”, vervolgt Van den Broeck. “Op het platteland kent iedereen iedereen en heerst onder de homo’s een gevoel van onderdrukking. Ze verhuizen daarom naar grote steden, naar plaatsen met een anoniem klimaat, al is de kans groot dat ze na verloop van tijd ook terugkeren naar hun oorspronkelijke stek.”

Van den Broeck vergeleek de Belgische bevindingen ook met de situatie in het buitenland. “Daar is het verschil tussen stad en platteland nog veel groter. In landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is het percentage faciliteiten in de steden nog groter dan in België.”

De student maakt in zijn masterscriptie ook nog een onderscheid tussen seksuele markten voor homoseksuele mannen- en vrouwen. “Het gebrek aan een dergelijke markt voor vrouwen is een medeoorzaak voor de lagere migratie van lesbiennes naar de steden.” (MD)

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Vlaamse homo’s trekken van platteland naar stad

  1. jlajo zegt:

    En ik trek van Gent naar Londerzeel.

    Maar ja, ik ben dan ook geen homo 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s