WISH: dodelijke homofobie in Oeganda waait over naar DR Congo

In Oeganda bereikt de gewelddadige homofobie een (nieuw) hoogtepunt. Maar in de Democratische Republiek Congo (Congo-Kinshasa), is het ook al kwart voor twaalf.

Persbericht: In Oeganda brandt het, in Congo is er rook.

Een tabloid heeft in Oeganda een TOP 100 van notoire homo’s gepubliceerd on de kop “hang them”. In Congo introduceerde een volksvertegenwoordiger gisteren een nieuw wetsvoorstel om homoseksualiteit te criminaliseren.

Internationale solidariteit is nodig om deze verontrustende evoluties tegen te gaan. WISH vzw lanceerde dan ook in een open brief de oproep aan de Minister van Buitenlandse Zaken, S. Van Ackere om nog tijdens het Belgische voorzitterschap een duidelijk signaal te geven dat ons land bereid is een leidende rol op zich te nemen in het engagement om te komen tot een wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit.

http://www.PetitionOnline.com/R4A/petition.html

De oproep wordt gesteund door 22 volksvertegenwoordigers en senatoren uit Open VLD, SP.A, N-VA, Groen!, en CD&V en door de belangrijkste holebi organisaties en het ABVV.

Jan Beddeleem
http://www.starttowish.be

Congolees parlement discussieert over criminalisering homoseksualiteit

KINSHASA / BUKAVU – In de Congolese Nationale Assemblee is gisteren, donderdag, gepraat over een wetsvoorstel dat homoseksualiteit wil criminaliseren. De indiener van het voorstel, parlementslid Evariste Ejiba Yamapia, ziet homoseksualiteit als ‘tegennatuurlijk gedrag’ dat streng moet worden bestraft. Met zijn voorstel wil de parlementariër ‘de Congolese zeden, het gezin en de Congolese en Afrikaanse culturele identiteit’ beschermen. Hij maakt zich zorgen over de verloedering van de zeden.

Volgens de holebi-groepering Hirondelles-Bukavu zal het wetsvoorstel vandaag, vrijdag, in de plenaire zitting worden besproken. “Dit initiatief komt neer op een flagrante schending van de mensenrechten en de fundamentele rechten”, stelt de vereniging. “Dit is strijdig met artikel 31 van de Congolese grondwet en met diverse internationale verdragen over de mensenrechten.”

Een eventuele wet tegen homoseksualiteit zou ook slecht nieuws zijn voor de bestrijding van hiv/aids in Congo, waarschuwt Hirondelles-Bukavu. “Initiatieven ter bestrijding van hiv zullen homoseksuelen uitsluiten. Ze zullen in de clandestiniteit leven, zich verbergen en de hiv-epidemie aanwakkeren.” Het dient overigens gezegd dat de strijd tegen hiv/aids nu al weinig of geen rekening houdt met het homoseksuele deel van de bevolking. Veel Congolese homoseksuelen leiden een dubbelleven en kiezen voor maximale discretie uit schrik om te worden uitgesloten, gepest of vervolgd.

Volgens Hirondelles-Bukavu dreigt een nieuwe wet de lijdensweg van homoseksuelen nog te verergeren. De groep vreest voor geweld, bedreigingen, beledigingen, aanhoudingen, uitsluiting, discriminatie en stigmatisering.

Hirondelles-Bukavu vraagt alle mensenrechtenverenigingen en sympathisanten om te protesteren tegen het wetsvoorstel en om er mee voor te ijveren dat Congo de rechten van de mens zou beschermen. Ook die van holebi’s en transgenders.

Holebi’s hebben het al niet gemakkelijk in buurlanden als Burundi, Rwanda en Oeganda. Tot nu toe werden ze in Congo redelijk met rust gelaten, althans door de wetgeving. Maatschappelijk is er nog altijd een groot taboe op homoseksualiteit in Congo.

Bron: CongoForum, 22.10.10

De petitie staat hier.

Open brief:

To:  Minister van Buitenlandse Zaken, S. Vanackere
Open Brief aan Dhr. Steven Vanackere
Vice-Premier en Minister van Buitenlandse Zaken
en Institutionele Hervorming
Karmelietenstraat 15
1000 Brussel

Vanwege WISH vzw
Draakplaats 1
2018 Antwerpen

donderdag 14 oktober 2010

Betreft: Discriminatie van homo’s in Oeganda

Geachte Minister,

Het is niet de eerste keer dat ons verontrustend nieuws bereikt over de situatie van homorechten en een stijgende homofobie in diverse landen. Vorige week werd opnieuw een triest hoogtepunt bereikt, in Oeganda werd een TOP 100 van invloedrijke homo’s gepubliceerd onder het motto “Hang ze op!” Dat ook een Belg op de lijst staat heeft in deze nauwelijks belang, het dwingt ons wel tot een verscherpte gevoeligheid voor de bescherming en veiligheid van LGBT-activisten en tot het op de voet volgen van de lokale situatie.

Oeganda is met deze nieuwe wending een voorbeeld van hoe complex de problematiek van homofobie en criminalisering van homoseksualiteit is. Behalve het feit dat er in Oeganda een echte waarden- en normenpaniek heerst omdat de bevolking er uiterst jong is (48% is jonger dan 15 jaar) en de ouderen de nieuwe technologieën en invloeden van buitenaf niet steeds onder de knie hebben, is er ook een enorme strijd voor zieltjes aan de gang onder diverse religies die in hun verbeten concurrentie strijd het bewust aanwakkeren van homofobie niet schuwen. Oeganda is ook het land waar nog steeds een verwoede strijd gestreden wordt om een meer repressieve wetgeving tegen homoseksualiteit, inclusief de doodstraf, door het parlement te krijgen.

Behalve Oeganda zijn er ook nog Malawi, Nigeria, Kameroen, Senegal, Burundi, Irak, Iran en de Maghreblanden die met de regelmaat van de klok negatief in het nieuws komen op dit gebied. Europa wordt door deze evolutie ook geconfronteerd met een stijgend aantal asielaanvragen op basis van seksuele oriëntatie en genderthematiek.

We zijn ons er ten volle van bewust dat de weg naar decriminalisering en maatschappelijk acceptatie van homoseksualiteit niet over één nacht ijs loopt en dat het een bijzondere uitdaging is om het proces in deze landen ten goede te keren zonder aan hun soevereiniteit te raken.

Interventies zoals in Kenia, waar reeds twee ministers zich publiek uitlieten over de noodzaak om homoseksualiteit te decriminaliseren met het oog op een volwaardige toegang tot gezondheidszorg en in het licht van de strijd tegen de HIV/AIDS-epidemie, verdienen het dan ook om over langere termijn ondersteund te worden.

Wij willen U dan ook verzoeken om nog tijdens het Belgische EU-voorzitterschap een duidelijk signaal te geven aan de Europese partners met de boodschap dat België bereid is een voortrekkersrol te spelen inzake de opbouw van expertise betreffende decriminalisering en acceptatie van homoseksualiteit in landen waar homoseksualiteit strafbaar is en homofobie door de staat wordt ondersteund. Wij willen België graag uitnodigen om als klein land met een positieve reputatie inzake de ondeelbaarheid van mensenrechten, de structurele opbouw van expertise op zich te nemen en met Belgische en Europese middelen te werken aan een “roadmap to acceptance” (R2A-programma) die diverse Europese landen in de mogleijkheid stelt zich met dit proces van actieve diplomatie en educatie terzake te identificeren.

Hopend op een duidelijk engagement van uwentwege, geformuleerd als een positief aanbod aan de andere belanghebbenden in de EU en wereldwijd, verblijven wij,

Hoogachtend,

Jan Beddeleem
Voorzitter, WISH vzw

Marleen Temmerman
Senator voor SP.A

Deze oproep wordt mee onderschreven door: (in willekeurige volgorde)

Iris de Caluwé, Algemeen Coördinator, Wel Jong Niet Hetero vzw
Jan Knockaert, Voorzitter, Wel Jong Niet Hetero vzw
Mieke Stessens, woordvoerster, çavaria,
Sonja Eggerickx, voorzitter Unie Vrijzinnige Verenigingen
Mieke Stessens, woordvoerster, çavaria,
Jochen Van der worp, coödinator Regenbooghuis Brussel
Sven Pichal, voorzitter, Het Roze Huis Antwerpen
Alan De Bruyn, coördinator, The Belgian Gay Pride
Bart Hermans, AHHA-projectleider, Fedasil
Rick Vink, coördinator True Colours Café
Ben Weyts, ondervoorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers, N-VA
Bruno Tuybens, volksvertegenwoordiger voor SP.A
David Geerts, Volksvertegenwoordiger voor SP.A
Bert Anciaux, Senator SP.A
Reinilde Vanmoer, volksvertegenwoordiger voor N-VA
Piet De Bruyn, senator voor N-VA
Frank Bogaerts, senator voor N-VA
Mathias De Clerq, volksvertegenwoordiger voor Open VLD
Hilde Vautmans, internationaal secretaris bij Open VLD
Martine Taelman, Senator Open VLD
Eva Brems, volksvertegenwoordiger voor Groen!
Stefaan Van Hecke, volksvertegenwoordiger voor Groen!
Kristof Calvo, volksvertegenwoordiger voor Groen!
Dirk Claes, senator voor CD&V

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op WISH: dodelijke homofobie in Oeganda waait over naar DR Congo

  1. acwvisie zegt:

    Hopelijk kan dit het tij helpen keren.

  2. Pingback: Moord op homoactivist David Kato: Sven Pichal wilt actie van Buitenlandse Zaken | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s