Zo moet het: It Gets Better

It Gets Better is ondertussen niet nieuw meer. Na een aantal gevallen van zelfdoding door holebi-jongeren in de VS startte columnist Dan Savage met It Gets Better. Een videogetuigenissen over coming-out en hoe het uiteindelijk allemaal wel goed komt.

Ik ben fan van dit initiatief. Omdat de boodschap waar is. Het is niet omdat het even dramatisch lijkt, dat je daarom als (jonge) holebi je leven lang afziet. Gelukkig maar.

Critici zeggen dat It Gets Better te rooskleurig is, dat de ondertoon van de video’s is dat je niet moet terugvechten. Daar ben ik niet mee akkoord. IGB zegt dat wanneer je als holebi-jongere volwassen wordt, je leert relativeren, dat je leert omgaan met mensen die je niet graag hebben om wie je bent, dat je dat gepest beter kan plaatsen.

Is dat verkeerd? Betekent het dat je pesterijen moet gedogen? Neen. Maar niet iedereen kan en zal van je houden. Licht het aan je geaardheid, je afkomst, je leeftijd, je geslacht, je manier van doen en laten, … er is altijd wel iets dat niet populair is. Daarmee leren omgaan met die negativiteit  is niet fout en is niet gelijk aan de “strijd” opgeven.

Tweede punt van kritiek is dat er veel plekken op Aarde zijn waar het nog niet beter wordt. Oeganda bijvoorbeeld. Inderdaad, maar moet je daarom een initiatief afschieten? Voor veel Westerse LGBTQ-jongeren is It Gets Better wel relevant. En we zijn toevallig westerlingen.

Brede steun

It Gets Better krijgt nu ook steun van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en van Google en YouTube.

Zelfs bisschop Gene Robinson, zelf homo, heeft een boodschap.

Maar wat ik het leukste vind aan It’s Gets Better: holebi’s doen zelf iets. In de Lage Landen gaan we vind ik te vaak aankloppen bij de overheid om te klagen. De overheid moet holebiseksualiteit aanvaardbaar maken, verenigingen krijgen subsidies, de overheid moet zalen verbieden homofobe artiesten een forum te geven. We schuiven de actie in de Lage Landen te vaak in andermans schuif.

Dat is zeker niet nutteloos, maar we steunen er te veel op.

It Gets Better doet zelf iets. Het leert holebi-jongeren zich ‘vermannen’, een dikkere huid kweken. Dat mag ook, naast alle andere acties en geklaag bij de overheid. Daarom ben ik fan.

Het kost ook zo goed als niets. Het is ook een heel sterke campagne.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Holebi en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zo moet het: It Gets Better

  1. Pingback: Barack Obama: It Gets Better video | Lacquemant

  2. Pingback: Brent Corrigan vindt NOH8 en It Gets Better maar niets | Lacquemant

  3. Pingback: Justin Bieber: I Gets Better video | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s