Het Roze Huis: moskees moeten wel holebi’s rondleiden

Het Roze Huis – Antwerpse Regenboogkoepel vindt de houding van de Antwerpse moskeegidsen “laakbaar”. Sommigen weigeren immers holebi’s rond te leiden.

Persbericht: Antwerpse holebi’s nodigen nieuwe moskeegidsen uit voor rondleiding in hun Roze Huis
“Ook holebi’s en transgenders moeten ‘Welkom in de moskee’ zijn!”

De Antwerpse holebi- en transgenderbeweging is verbaasd over de uitspraken van Adem Ustboga, één van de pas afgestudeerde moskeegidsen van het project ‘Welkom in de moskee’. Hij stelt vandaag in De Standaard dat als homoseksuelen een moskeebezoek willen, hij hen zal weigeren. Oem Moessa, een andere gids vindt dan weer dat eerst het moskeebestuur zich over zo’n vraag moet buigen, voor ze dus een holebi-groep rondleidt. Het Roze Huis is verbaasd over deze uitspraken, te meer omdat de holebi-organisatie onlangs nog een moskee bezocht in Antwerpen. Zonder enig probleem, en gelukkig maar.

“Beide uitspraken vinden we laakbaar,” zo vindt Het Roze Huis. Vooral de uitspraak van Adem Ustboga verbaast de holebi-organisatie des te meer: “Dit voorjaar (op 15 mei 2010) werd een groep van Het Roze Huis net door Adem rondgeleid in een Turkse moskee in Hoboken. Dat gebeurde in het kader van zijn opleiding ‘Welkom in de Moskee’ waarbij ook projectleider Omar Nahas aanwezig was.” De rondleiding veroorzaakte geen ophef, noch bij de gids noch bij de andere gelovigen die de holebi’s en transgenders naderhand in de moskee ontmoetten en die hen op thee trakteerden.

Dat holebi- of transgender-zijn moeilijk ligt in de islam en de andere wereldgodsdiensten, is een feit. Maar het weigeren van holebi’s of transgenders voor een rondleiding, is pure discriminatie.

Dialoog moet ondersteund worden
Het Roze Huis-Antwerpen heeft inmiddels een dialoogtraditie. “Sinds 2006 werken we actief aan de dialoog met de etnisch-culturele minderheden, waarbij we het holebi-thema beter bespreekbaar willen maken in de allochtone verenigingen én onze eigen organisatie interculturaliseren. Dat is een weg van lange adem. Met vallen en opstaan lukt het ons kleine passen vooruit te zetten.” zo zegt Het Roze Huis dat niet in een revolutie, maar wel in een evolutie gelooft. In 2007 ontvingen ze hiervoor de Diversiteitsprijs van de Stad Antwerpen.

Maar hiermee is de kous niet af. “Er is nood aan voortdurende inspanningen vanuit het holebi- en allochtone middenveld om het samenleven in diversiteit écht vorm te geven,” zo vraagt de organisatie. “De overheid dient daarbij voldoende ondersteuning te bieden aan de organisaties die hierop willen inzetten.”

“Wij nodigen hen uit!”
Als koepel van holebi- en transgenderverenigingen roept Het Roze Huis Antwerpen intussen haar lidverenigingen op om in te gaan op het aanbod van het project ‘Welkom in de moskee’. Maar ook de nieuw afgestudeerde moskeegidsen ontvangen eerstdaags een uitnodiging onder de naam ‘Welkom in Het Roze Huis’. De organisatie wenst zo op een constructieve wijze de dialoog aan te gaan.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het Roze Huis: moskees moeten wel holebi’s rondleiden

  1. Pingback: Homo’s wel welkom in Antwerpse moskees | Lacquemant

  2. Pingback: Godsdient vs. homoseksualiteit en hiv: “ook onzin heeft recht op gefundeerd debat” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s