Geen rondleiding voor homo’s in Antwerpse moskees?

Met wat fierheid presenteerde stad Antwerpen woensdag de eerste afgestudeerde moskeegidsen. Maar minstens een van de gidsen wilt geen homo’s rondleiden, ontdekte De Standaard.

‘We willen een juist beeld van de islam geven’, Jochen Vandenberghe, De Standaard, 07.09.2010.

[…]

Adem Ustbogä en Oem Moessa mogen wel starten als moskeegids. ‘Een geweldig initiatief waardoor de verschillende gemeenschappen elkaar beter kunnen leren kennen’, zeggen ze. ‘Dat is nodig, want veel mensen hebben toch nog een vertekend beeld van de islam. Nu kunnen we ze tonen dat er in moskeeën helemaal geen haatdragende taal wordt verkondigd, laat staan dat imams jongeren zouden opzwepen. Als Antwerpse moslims beschouwen we dat als onze taak.’

[…]

Een kleine test dan. ‘Hoe staat de islam tegenover homoseksualiteit?’, een vraag die weldra makkelijk kan klinken uit de mond van een bezoekende middelbare-schoolleerling. ‘De islam beschouwt homoseksualiteit als niet normaal en in islamitische landen wordt dat zelfs streng bestraft’, meent Ustbogä, een tramchauffeur. ‘Hier dienen we ons te houden aan de wetten van België. Persoonlijk ben ik dus geen voorstander van straffen. Die mensen moeten vergiffenis kunnen vragen zodat ze een tweede kans krijgen.’ Wat als een homovereniging een moskeebezoek wil? ‘Dan weiger ik te gidsen. Dat zijn de regels van de moskee.’

Oem Moessa voelt zich eveneens ongemakkelijk bij de vraag en aarzelt lang over haar antwoord. ‘Voor de islam is het een zonde’, wikt en weegt ze haar woorden. ‘Maar als moslima moet ik elk schepsel van God respecteren. Ik mag de daad dus afkeuren, maar niet de persoon. Moslims weten dat. Ik ben gelovig maar ook open minded. Mensen mogen kiezen wat ze willen. Of ik bereid ben homo’s doorheen de moskee te gidsen? Dat moet ik bespreken met het moskeebestuur.’

Coach en projectleider Omar Nahas is zelf homoseksueel en bezieler van de Stichting Yoesuf, een organisatie die bij moslims meer begrip wil kweken voor homoseksualiteit. Nahas schreef zelfs het boek Homo en moslim, hoe gaat dat samen?. ‘Dit verbaast mij enigszins’, aldus Nahas. ‘De gidsen zijn op voorhand gescreend en tijdens de opleiding is dit thema ook aan bod gekomen. Toen waren de reacties milder. Bovendien hebben we afgesproken dat iedereen kan gidsen vanuit zijn eigen beleving van de islam. Als mijn gidsen zeggen dat de islam streng is voor homoseksualiteit, dan doen ze niets verkeerd. Dat klopt en de islam neemt, wat geloof betreft, hier geen bijzondere positie in. Wat niet door de beugel kan, is discriminatie op basis van seksualiteit. Onze gidsen zijn vrijwilligers en geen stadsambtenaren. Hier moeten we het toch eens over hebben.’

‘De gids in kwestie zegt ons dat hij homo’s wel zal verwelkomen’, reageert Johan Renard, woordvoerder van Monica De Coninck, de schepen van Diversiteit. ‘Maar hij zal wijzen op het standpunt van de islam tegenover hun geaardheid’, aldus Renard.

Reserveren voor een rondleiding kan via moskeegidsen@stad.antwerpen.be of via 03/338.71.00.

Persbericht: Eerste Antwerpse moskeegidsen studeren af

In het najaar van 2009 startte het eerste opleidingstraject voor vrijwillige moskeegidsen in de stad Antwerpen. Tien kandidaat-gidsen volgden de opleiding. Zeven van hen rondden met succes de stageperiode van vijf maanden af. Schepen voor sociale zaken, diversiteit en loketten, Monica de Coninck, overhandigde vandaag aan deze eerste afgestudeerden hun attest.

Het project ‘Welkom in de moskee’ werd opgezet omdat scholen en buurtgroepen vaak interesse toonden voor een rondleiding in een moskeegebouw en ook moskeeën aangaven hun deuren te willen openzetten voor de buurt.

Om het project te realiseren, ging de stad op zoek naar vrijwilligers die verbonden waren met een moskee. Van oktober tot november 2009 hebben tien Antwerpse vrijwillige kandidaat-gidsen een vierdaagse vorming gevolgd. Ze werden getraind in communicatievaardigheden en het verloop van een rondleiding en leerden omgaan met vragen van het publiek. Lesgever was Hassan Amaghlou, die in het verleden ook al de opleiding van de Limburgse moskeegidsen verzorgde.

Daarna moesten de kandidaat-gidsen een stageperiode van vijf maanden doorlopen. Tijdens deze stageperiode gaven ze een aantal rondleidingen onder begeleiding van coach Omar Nahas. Zo werden de competenties van de kandidaat-gidsen verder ontwikkeld. Vandaag kregen de eerste zeven gidsen van de tien kandidaten van 2009 hun officiele attest. Het attest van de overige drie kandidaat-gidsen zal later verstrekt worden na verdere oefeningen en/of taalopleiding.

In totaal hebben al 550 Antwerpenaren een rondleiding gekregen. Een gids leidde zo bijvoorbeeld een seniorengroep en een studentengroep rond of buurthuis Stroboertje uit Merksem, een organisatie voor mensen in armoede. Naast basisinformatie over de attributen in de moskee en de islam in het algemeen, spreken de gidsen uit eigen beleving.

De rondleidingen werden bekendgemaakt via verschillende organisaties in Antwerpen (o.a. culturele centra, centra voor volwasseneducatie, buurthuizen, middenveldorganisaties,…). Na de attestuitreiking start ook een bredere bekendmaking van het project naar scholen.

Groepen van minimum zes personen kunnen zich gratis inschrijven via moskeegidsen@stad.antwerpen.be of telefonisch op het nummer 03 338 71 00.

Werving moskeegidsen
Voor de werving van moskeegidsen werden alle moskeeën en socioculturele moslimorganisaties in Antwerpen benaderd. In 2009 werd voornamelijk ingezet op de Marokkaanse, Turkse en Pakistaanse gemeenschappen. Vijftien Antwerpse moskeeën zijn op zoek gegaan naar een kandidaat binnen hun achterban. Acht moskeeën hebben uiteindelijk één of twee kandidaten gestuurd naar de opleiding. Bij de afgestudeerden bevindt zich ook één vrouw.

In 2010 werd dezelfde wervingsstrategie gevolgd. Daarnaast konden dit jaar ook kandidaten inschrijven die rondleidingen willen geven in meer dan één moskee. Bij de kandidaten van 2010 zijn de Bosnische, Bengaalse, Senegalese, Ghanese en West-Afrikaanse gemeenschappen vertegenwoordigd, naast de Marokkaanse en Turkse gemeenschappen. Bovendien heeft het project in 2010 maar liefst drie vrouwelijke kandidaat-gidsen bereikt. Het nieuwe opleidingstraject start op 16 oktober 2010.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Media, Politiek, Toerisme en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Geen rondleiding voor homo’s in Antwerpse moskees?

  1. Pingback: Het Roze Huis: moskees moeten wel holebi’s rondleiden | Lacquemant

  2. Pingback: Homo’s wel welkom in Antwerpse moskees | Lacquemant

  3. Pingback: Godsdient vs. homoseksualiteit en hiv: “ook onzin heeft recht op gefundeerd debat” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s