Oeganda: tabloid misbruikt Facebook en Gaydar om 100 belangrijkste homo’s te outen

In Oeganda, een van de ‘leukere’ plekken om homo te zijn in Afrika (niet dus), heeft de nieuwe tabloid Rolling Stone een Top 100 van ’s lands belangrijkste homo’s gepubliceerd. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

PERSBERICHT – 6 oktober 2010

In Oeganda heeft de tabloid Rolling Stone (heeft niets te maken met het Amerikaanse blad die dezelfde naam draagt) na de aankondiging dat ze een heftige anti-homo en homo-outing campagne zou voeren nu ook de daad bij het woord gevoegd. Het blad onthulde een zogenaamde TOP 100 van de belangrijkste homo’s, van de aangekondigde foto’s publiceerde het blad er slechts 11.

Rolling Stone laat in de concurrentie met Red Pepper weinig aan het toeval over, het belooft een aanvulling op de initiële lijst (die geen honderd namen bevat) in de volgende edities en pakt ook uit met een ‘eigen onderzoek’ naar het homomilieu in Oeganda.

WISH vzw vind deze evolutie zeer verontrustend. David Kato die begin dit jaar nog onze gast was om in het Europese en Federale parlement de gevaarlijke en explosieve situatie aan te klagen is één van de personen die met foto in de krant staan. De tabloid maakte bij het verzamelen van de foto’s onmiskenbaar gebruik van Facebook, één van de weinige sociale communicatie ruimtes waar de homogemeenschap nog terecht kan. Andere foto’s zijn gedownload via Gaydar een Britse homo-dating site. De tabloid Rolling Stone ziet Red Pepper die eerder zeer homofoob uit de hoek kwam als zijn grootste concurrent. Ook toen bleef het heftige anti-homodiscours niet zonder gevolgen, er waren meerdere meldingen van ‘mobs’ tegen homo’s. Ook onze WISH medestander met de Belgische nationaliteit die ter plekke woont staat met naam en toenaam in de publicatie.

Wij verzoeken de Belgische en de Vlaamse regering dan ook om alle maatregelen te nemen die binnen hun bereik liggen om bescherming te bieden waar nodig en om het systematisch aanzetten tot geweld te stoppen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Oeganda: tabloid misbruikt Facebook en Gaydar om 100 belangrijkste homo’s te outen

  1. Pingback: Oeganda: Vlaming op dodelijke homolijst | Lacquemant

  2. Pingback: WISH: dodelijke homofobie in Oeganda waait over naar DR Congo | Lacquemant

  3. Pingback: Moord op homoactivist David Kato: hoofdredacteur ‘outingkrant’ heeft geen spijt | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s