Sensoa + Child Focus lanceren EHBI (Eerste Hulp Bij Internet) tegen cyberpesten

Sensoa lanceert de downloadbare handleiding EHBI (Eerste Hulp Bij Internet), tegen het cyberpesten.

Persbericht: Hoe jongeren begeleiden rond seksualiteit en cyberpesten op het internet?
Sensoa lanceert online brochure ‘EHBI (Eerste Hulp Bij Internet)’ voor ouders, en Child Focus verspreidt lespakket cyberpesten.

Sensoa, het Vlaams service en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, lanceert een downloadbare mini-handleiding om ouders wegwijs te maken in de online wereld. Uit gesprekken met ouders bleek dat zij zich ongerust maken over wat hun kinderen online doen en het moeilijk vinden om over internet en seksualiteit te praten. “Eerste Hulp Bij Internet” duidt het gedrag en de risico’s van jongeren in verband met seksualiteit op het internet. Maar de digitale brochure geeft ook concrete tips om jongeren te begeleiden. De online brochure kadert in het Europese BINSI-project (Belgian Integrated Network Safer Internet).

Ook cyberpesten is een wezenlijk probleem. Daarom wordt ook rond dit fenomeen gesensibiliseerd. Child Focus ontwikkelde speciaal hiervoor een lespakket voor leerkrachten èn een coole laptop-tattoo voor de jongeren zelf.

Gesprekken met ouders

De opkomst van mobiel internet maakt toezicht en controle van ouders op het online gedrag van hun (vooral oudere) kinderen moeilijk. Deze generatie jongeren bepaalt zelf waar en hoe ze online gaan. Traditionele tips (zoals de geschiedenis controleren of de pc in de woonkamer plaatsen) zijn daardoor voor een deel achterhaald. Sensoa voerde verschillende gesprekken met ouders over dit onderwerp. Ouders zijn bezorgd over privacyrisico’s, grensoverschrijdend gedrag en seksualisering. Tegelijkertijd hebben ouders vaak onvoldoende kennis over wat hun kinderen online doen en hoe de online toepassingen werken. Daarnaast blijkt dat ouders soms de risicosituaties onderschatten waarin jongeren terecht kunnen komen.
Maar internet heeft ook zijn positieve kanten: het is een leerschool voor elk kind waar men al doende leert wat sociaal wel of niet acceptabel is, waar zijn of haar eigen grenzen én die van anderen liggen, wat hij/zij leuk vindt en wat helemaal niet. En net zoals ouders van nu vroeger experimenteerden met relaties en seksualiteit, doen jongeren van vandaag dat ook, zij het virtueel.

De online brochure EHBI

“Eerste Hulp Bij Internet” is praktisch opgevat met concrete feiten, cijfers en tips om jongeren te begeleiden en plaatst nieuwe media binnen de huidige relationele en seksuele opvoeding. Een bijhorende mini-cursus Facebook wil ouders stimuleren om zelf aan de slag te gaan met nieuwe media en de privacyinstellingen van de sociale netwerksite onder de knie te krijgen. De gratis downloadbare brochure is ook qua vormgeving afgestemd op ouders en bevat onder meer getuigenissen van jongeren en ouders. De brochure en de mini-cursus Facebook zijn te raadplegen via http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/EHBI_gids_ouders.pdf en http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/mini_cursus_Facebook.pdf en via www.clicksafe.be/ouders.

Cyberpesten
Momenteel zou één jongere op drie (34.3%) met cyberpesten geconfronteerd worden. Eén jongere op vijf (21.2%) zou al eens dader geweest zijn van dit fenomeen. Daarom ontwikkelde Child Focus een lespakket voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs en een laptop-tattoo voor jongeren. Het lespakket kan scholen helpen nadenken over een cyberpestbeleid, en bevat een aantal methodieken voor leerkrachten. Dit lespakket wil de groepsdruk die kinderen soms motiveert om te zwijgen, omkeren en motiverend werken om anderen te helpen. Het lespakket kan gedownload worden via www.clicksafe.be/leerkrachten.  De laptop-tattoo kunnen jongeren op hun laptop kleven en bevat heel kort 4 basistips: Stop, Blokkeer, Meld en Praat. Voor meer informatie over het probleem worden de jongeren doorverwezen naar clicksafe.be. Op die manier hebben jongeren steeds de basisinformatie bij de hand en weten ze wat te doen als ze geconfronteerd worden met een cyberpestprobleem.  Meer informatie daarover op www.clicksafe.be/jongeren.

Het BINSI-project
Het twee jaar durende BINSI-project (‘Belgian Integrated Network Safer Internet’, met steun van de Europese Commissie) wil de kennis over veilig(er) gebruik van online technologie verhogen. Child Focus en Sensoa zijn Belgische partners in het project. Onder meer deze tools werden reeds ontwikkeld:

•       Media: Feiten & Cijfers ‘Jongeren, seksualiteit en internet”: http://www.sensoa.be/pdf/feiten_en_cijfers/feiten_en_cijfers_jongeren_internet_en_seksualiteit.pdf

•       Ouders: het Veilig Internet Gezinspakket: www.clicksafe.be/ouders

•       Lager Onderwijs: spel en brochure ‘De Juiste Click’ en lespakket ‘Kids in Cyberland’: http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/de_juiste_click_brochure_nl.pdf http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/kinderen_in_cyberland_nl.pdf
www.clicksafe.be ,

•       Secundair Onderwijs: zelftesten op Netlog en lespakketten ‘Connected’ en ‘Think before you post’:
http://nl.netlog.com/clicksafe en http://www.clicksafe.be/leerkrachten/nl/materiaal/

De online brochure EHBI en de mini-cursus Facebook zijn te downloaden via
http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/EHBI_gids_ouders.pdf en http://www.sensoa.be/downloadfiles_shop/mini_cursus_Facebook.pdf en via www.clicksafe.be/ouders.

Het cyberpesten-lespakket is te downloaden via: http://www.clicksafe.be/leerkrachten/nl/materiaal/

Meer informatie over het BINSI-project en de overige materialen vindt u op www.clicksafe.be.

Dit bericht werd geplaatst in Internet, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Sensoa + Child Focus lanceren EHBI (Eerste Hulp Bij Internet) tegen cyberpesten

  1. Mortelmans zegt:

    Leuk deze website via radio 1 Peeters en pichal te hebben ontdekt, ik hoop er in ieder geval mijn tienerdochter op de gepaste mannier haar ontdekkingsjaren op een gezonde mannier te helpen exploren. thx voor dit initiatief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s