1 op de 10 homo? Eerder 1 op de 100!

Zo’n 1,5% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk heeft zich in bij de census van het Brits bureau voor statistieken (Office for National Statistics) geout als holebi. 1% noemt zich homo of lesbisch en 0,5% noemt zich biseksueel. De tabloids kwamen bij dit nieuws spontaan klaar en Gaydar heeft deze cijfers meteen betwist.

Als je denkt deze cijfers uit de lucht gegrepen… think again. Het ONS is een officiële instelling. Er werden 247 623 mensen ondervraagd waarvan 238 206 een antwoord gaven. Niet mis.

Wel werden de vragen face to face of via de telefoon gesteld. Zo je coming-out doen is niet iedereen gegeven. Dat was meteen ook te horen bij holebikoepel Stonewall. Het Christian Institute klaagde dan weer aan dat het beleid jarenlang gebaseerd was op “leugenachtige cijfers”. 71% van de respondenten noemde zichzelf trouwens christen.

Feit is dat we ver van de “één op de tien” die we graag hanteren zitten. Wel Jong Niet Hetero heeft de tagline 1 op 10 nog gebruikt (als mijn geheugen me niet in de steek laat). De laatste jaren hoor je wel vaker vijf of zes procent. Maar anderhalf? Dat is pijnlijk weinig.

Alles is getal

Maakt het iets uit, één op de tien of één op de honderd? Omdat deze census ons slecht uitvalt zijn we geneigd te zeggen dat het niet zo belangrijk is. Maar dat is het wel. Pythagoras en Aristoteles poneerden het al: “alles is getal”.

Onze samenleving draait om getallen. Democratie, welvaart, sport, muziek, kunst… alles is gebaseerd op getallen.

Schatten hoeveel holebi’s er zijn is dus niet onbelangrijk. Het bepaalt immers ons ‘gewicht’ in de samenleving.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op 1 op de 10 homo? Eerder 1 op de 100!

  1. adoniks zegt:

    Als alleen de homo’s en lesbo’s die samenleven (dus samenwonen) zichzelf homo noemen, en enkele jongeren die uit de kast zijn, dan kom je inderdaad wellicht aan een laag percentage. Het verschil zit vooral tussen “zeggen” en “zijn”. Hoe kleiner de aanvaarding van homoseksualiteit in de maatschappij, hoe groter het verschil zal zijn tussen “zeggen” en “zijn”.

  2. Ik pleit voor een grootschalig onderzoek met de leugendetector…is de enige manier om het echt te weten te komen. Ik denk dat ik ook op straat eventjes raar zou opkijken als een enqueteur me plotseling zou vragen ” are you gay my dear”… sociaal wenselijke antwoorden heet zoiets. Mooiste voorbeeld zijn de verkiezingen vroeger waarbij Vlaams Belang veel hoger scoorde dan aanvankelijk gedacht. Vandaar de leugendetector en in een stoel naar bepaalde seksuele prikkels laten kijken … when your thing makes a ring…

  3. Pingback: 6,3% Vlaamse jongere noemt zich homo of lesbisch, 3,8% is biseksueel | Lacquemant

  4. Pingback: 6,3% Vlaamse jongeren noemt zich homo of lesbisch, 3,8% is biseksueel | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s