Topmanager Rob Heyvaert en partner Bart Heynen verwachten tweeling bij draagmoeder

TopmanagerRob Heyvaert (46) en zijn partner fotograaf Bart Heynen verwachten een kind bij een draagmoeder. In België is dat uitzonderlijk. Er is namelijk geen juridisch kader.

Topmanager wordt papa via draagmoeder, Eline Bergmans, Het Nieuwsblad, 23.09.2010

[…]

Draagmoederschap is in België niet wettelijk geregeld. Er bestaat geen enkel juridisch kader voor. Toch kiezen sommige homokoppels voor de praktijk en bij een gebrek aan een wettelijk verbod mag aangenomen worden dat draagmoederschap ook toegelaten wordt. ‘Het is zelfs niet bekend of er in België veel gebruik gemaakt wordt van draagmoederschap’, zegt Mieke Stessens, woordvoerder van holebifederatie Cavaria. ‘Omdat er zo weinig juridisch geregeld is, gebeurt het vaak in het verborgene.’

Topman Rob Heyvaert van Capco, een adviesbureau voor de bankenwereld, en zijn vriend Bart Heynen bevestigden gisteren aan de telefoon dat hun kinderwens in vervulling gaat via draagmoederschap. Een vrouw uit Californië draagt momenteel de tweeling, die begin volgend jaar geboren wordt. ‘Zoals alle aanstaande ouders kijken we erg uit naar de geboorte en willen we er ons in alle rust op voorbereiden’, zegt fotograaf Bart Heynen, die al een hele tijd een koppel vormt met Rob Heyvaert. Die raakte bij het grote publiek vier jaar geleden bekend in het VT4-programma De topmanager, waarin hij op zoek ging naar zijn rechterhand.

Wensvaders

Vooralsnog was draagmoederschap nooit een eis van Cavaria, maar de holebi-federatie wil nu een stapje verder gaan en voor erkenning pleiten. Momenteel kunnen er geen geldige overeenkomsten over worden afgesloten. ‘Als je toch een overeenkomst afsluit en de afspraken niet worden nageleefd, kun je bijgevolg niet bij de rechter terecht om ze af te dwingen. De draagmoeder kiest dus zelf of ze het kind houdt of afstaat’, zegt Mieke Stessens van Cavaria.

Ook wensvaders kunnen op hun stappen terugkeren en weigeren het kind aan te nemen omdat het bijvoorbeeld geboren wordt met een handicap. Als het de bedoeling is dat de wensvader allebei juridisch ouder worden van het kind, kan dat voor de meevader (de niet-biologische vader) enkel via een adoptieprocedure. Volgens Cavaria moet je bij een buitenlandse draagmoeder bijzonder goed oppassen, omdat er ook rekening gehouden moet worden met de buitenlandse wetgeving.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s