Filmrecensie J’ai tué ma mère (Xavier Dolan)

In J’ai tué ma mère leven we even mee met de 16-jarige Hubert Minel en zijn moeder. De twee komen niet zo fantastisch overeen. Zij leeft in haar wereldje, hij is een ondankbare egoïst. Hubert vindt rust bij zijn lief Antonin en diens promiscue moeder.

J’ai tué ma mère

Hubert Minel, een onstuimige 17-jarige, haat zijn moeder. Hij walgt van haar en ziet enkel haar ouderwetse truien, haar kitscherige interieur en de broodkruimels in de hoeken van haar luidruchtige mond. Onder dit irritante oppervlak huizen de mechanismen die zijn moeder zo graag cultiveert: manipulatie en schuldgevoel. Hubert, verward en verscheurd door deze liefde-haatrelatie die meer en meer een obsessie wordt, balanceert op de rand van een puberteit die zowel marginaal als typisch is, een combinatie van artistieke ontdekkingen, vriendschappen, uitsluiting en sex. En ondertussen wordt hij opgeslorpt door de haat voor de vrouw waarvan hij eens hield.

Acteur en regisseur Xavier Dolan-Tadros schreef de film toen hij zelf 16 was. J’ai tué ma mère is in vele opzichten herkenbaar, al zullen weinigen zo’n haat-liefde verhouding met hun moeder hebben gehad. Het is ook moeilijk kiezen wie sympathie verdient.

Dolan maakt een sterk debuut met mooie fotografie en zonder te overdrijven. Veel beginnende low budget filmmakers willen te veel verhaal in 90 minuten proppen, Dolan doet dat niet. Hij creëert een evenwicht tussen onevenwichtige personages. Dolqan gebruikt ook vaak een slow motion en dat werkt. Hij toont inlevingsvermogen en gevoel voor timing. Het Québécois Frans is een leuk extraatje.

Benjamin

J’ai tué ma mère
Van: Xavier Dolan.
Met: Xavier Dolan, Anne Dorval, Suzanne Clément, Patricia Tulasne, Monique Spaziani, Suzanne Clément, Niels Schneider, François Arnaud.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Holebi en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Filmrecensie J’ai tué ma mère (Xavier Dolan)

  1. Pingback: Filmrecensie: Les amours imaginaires | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s