25% minder nieuwe hiv-besmettingen, behalve bij westerse homo’s

Goed nieuws: het aantal nieuwe hiv-besmettingen daalt met 25% in 22 landen. Maar bij homo’s blijft het aantal nieuwe besmettingen stijgen.

Aantal hiv-besmettingen daalt met 25 procent in 22 landen, Kim Van De Perre, De Morgen, 20.09.2010

In 22 landen, waarvan veel in zwart Afrika, is het aantal nieuwe hiv-besmettingen met een kwart of meer gedaald. Dat meldt UNAIDS, de organisatie van de Verenigde Naties, in een nieuw rapport. Keerzijde van de medaille is dat in Centraal-Azië en Oost-Europa net sprake is van een stijging.

Ethiopië, Nigeria, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe zijn landen die bekend zijn voor het hoge aantal hiv-besmettingen, maar die stuk voor stuk nieuwe infecties met meer dan 25 procent hebben zien afnemen. In totaal stellen liefst 22 landen in de wereld een opmerkelijke daling vast. Met dank aan een toenemend bewustzijn van de problematiek en een beter gebruik van preventieve maatregelen.

“Voor de eerste keer merken we verandering in het hart van de epidemie”, vertelt Michel Sidibe, directeur van UNAIDS aan BBC. “Op plaatsen waar hiv mensen van hun dromen beroofde is er weer hoop.” Sidibe zegt ook dat de wereld “een reële vooruitgang” boekt met het oog op het bereiken van de zesde zogenaamde Millennium Development Goal, namelijk de verspreiding van hiv/aids een halt toeroepen en terugdringen tegen 2015.

Volgens UNAIDS zijn vandaag 5,2 miljoen mensen wereldwijd in behandeling voor hiv of aids, wat ertoe heeft bijgedragen dat er in 2008 200.000 minder mensen aan het virus zijn gestorven dan in 2004. Ook op het vlak van preventie is er sprake van vooruitgang. Vooral jonge mensen hebben daar een groot aandeel in “door pas op latere leeftijd seks te hebben, door er minder partners op na te houden en door condooms te gebruiken”. Nieuwe besmettingen bij jonge mensen zijn in 15 landen met meer dan een kwart gedaald. Condoomgebruik door mannen zou de voorbije vijf jaar verdubbeld zijn.

Maar er is ook minder goed nieuws: in Oost-Europa en Centraal-Azië wordt een stijging van nieuwe besmettingen waargenomen. En in rijke landen is er sprake van een heropleving van hiv-infecties in de homogemeenschap. “Wereldwijd ligt het aantal nieuwe besmettingen nog steeds hoog”, stelt het rapport. “Voor elke twee mensen die toegang tot een behandeling krijgen, zijn er vijf mensen die met hiv worden besmet.” Elke dag zijn er 7.400 nieuwe besmettingen, waarvan 40 procent bij jonge mensen tussen 15 en 24 jaar. In zwart Afrika blijven het vooral vrouwen die getroffen worden, met name bijna 60 procent van de mensen die in de regio aan hiv lijden.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 25% minder nieuwe hiv-besmettingen, behalve bij westerse homo’s

  1. Pingback: Tweets that mention 25% minder nieuwe hiv-besmettingen, behalve bij westerse homo’s | Lacquemant -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s