Belgische nummerplaat EU-model vanaf 15 november en kost 20 euro

De laatste oude puur Belgische nummerplaat wordt 999-CFQ. Daarna volgt 1-AAA-001. De rood-witte combinatie blijft. Huidige bestuurders krijgen pas een nieuwe nummerplaat bij de volgende nieuwe inschrijving.

999-CFQ is laatste Belgische nummerplaat, Het Nieuwsblad, 18.09.2010

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft vrijdag eigenhandig de laatste Belgische nummerplaat geperst. Het kenteken 999-CFQ ging in de voorraad en wordt binnen anderhalve maand uitgedeeld. De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten.

Op 15 november wordt de eerste Europese nummerplaat verstuurd, met het design 1-AAA-001. België zal dan als een van de laatste Europese landen hebben voldaan aan de nieuwe mobiliteitseisen van de EU.

Robijnrood

Etienne Schouppe hield vrijdag de allerlaatste Belgische plaat in handen en maakte zich vrolijk over het politieke gebakkelei dat aan de invoering van het nieuwe ontwerp voorafging. De politie gaf de voorkeur aan wit-zwart of geel-zwart, maar dat zagen de Franstalige partijen niet zitten.

‘De Belg blijkt het ook belangrijk te vinden dat hij zijn landgenoten weet te herkennen in het buitenland’, monkelde Schouppe. ‘Ik kan iedereen geruststellen: het nieuwe robijnrood verschilt nauwelijks van de oude kleur.’

Dankzij de nieuwe Europese software kan de politie nu snel opzoeken of een auto is verzekerd en gekeurd. ‘Er rijden in België minstens 200.000 onverzekerde wagens rond’, aldus Schouppe. ‘Zij zullen de komende jaren door de mand vallen.’

20 euro

Een andere nieuwigheid is dat de nummerplaat niet langer op kosten van de belastingbetaler wordt geperst. De aanvrager betaalt voortaan 20 euro. Hij heeft de keuze tussen een langwerpige en een vierkante plaat en kan desgewenst de cijfer- en lettercombinatie personaliseren. In dat geval is het eerste cijfer altijd 9.

De nieuwe platen worden voorlopig enkel afgeleverd bij een nieuwe inschrijving. Een einddatum waarop de huidige platen verdwenen moeten zijn, is er niet.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s