Voetbal: 10 jaar Pink Devils: “Hetero’s kunnen niet tegen hun verlies”

Onze nationale homovoetbalploeg, de Pink Devils, viert zijn tiende verjaardag.

“Hetero’s kunnen niet tegen hun verlies”, Wannes Vansina, Het Laatste Nieuws, 18.09.2010

Roze Duivels vieren tiende verjaardag met tornooi in de nekker

De Pink Devils, de enige homovoetbalploeg van het land, blaast dit weekend tien kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met een internationaal voetbaltornooi in De Nekker. Doel is in de eerste plaats plezier te maken, maar daarnaast willen de ‘roze duivels’ ook het taboe van homoseksualiteit in het voetbal doorbreken.

De Pink Devils ontstonden in een Mechels homocafé. “Iemand stelde voor om een ‘matchke’ te spelen tegen de lesbiennes van Antwerpen. We hebben die eerste wedstrijd verloren, maar enfin, de groep was een beetje gevormd. Daarop ontstond het idee om een jaar later deel te nemen aan de Gay Games in Sydney”, vertelt lid van het eerste uur Koen. Intussen speelden de Pink Devils ook toernooien in Kopenhagen, München, Utrecht, Parijs, Milaan en Keulen. “In 2006 behaalden we zilver tijdens de wereldkampioenschappen homovoetbal in het Canadese Montreal. In 2008 gingen we aan de haal met zilver op de Europese kampioenschappen in Barcelona. Niet te veel Mechelse sportploegen kunnen zo’n palmares voorleggen”, lacht Carl.

Nochtans is plezier maken de essentie. “Sommigen denken dat we sportief mee moeten doen met vierde provinciale, maar da’s een beetje hoog gegrepen voor ons”, denkt Koen. Homo’s in het voetbal, het is nog steeds een huizenhoog taboe. Geen eersteklasser die zich durft te outen. Nochtans zijn er volgens de Pink Devils ook in onze Jupiler League ‘gay’ spelers. “Wij gaan hun namen niet bekendmaken. Dat moeten ze zelf maar doen”, zegt Joris. De Pink Devils willen wel dat het charter dat de Voetbalbond twee jaar geleden heeft ondertekend tegen de discriminatie van holebi’s in het voetbal wordt uitgevoerd. Voorlopig blijft het document immers dode letter. “De Pink Devils moeten overigens niet onderdoen voor heteroploegen. Wat wel is: hetero’s kunnen er niet tegen dat ze van ons verliezen”, lacht Joris.

Ondanks het taboe krijgen de Pink Devils zelden negatieve reacties. “Vorig jaar waren er op een multicultureel tornooi in Antwerpen wel spelers die ons een hand weigerden te geven, maar dat zijn uitzonderingen. We krijgen eerder positieve commentaar genre: ‘Homo’s die voetballen, ik wist dat niet’. Het zijn er wel minder, deels ook uit schrik. Het is misschien een cliché, maar ik denk dat er meer interesse is in dans”, besluit Kenny.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s