Brusselse liberalen willen politieactieplan tegen homofoob geweld (+ video)

Sven Gatz (Open Vld) wil dat de Brusselse politiezones een actieplan opstellen tegen homofoob geweld. In Koppen was donderdag te zien hoe de situatie uit de hand dreigt te lopen.

Bekijk de reportage.

Persbericht: Brussel heeft actieplan tegen homohaat nodig

Vanavond kaart het VRT-programma ‘Koppen’ de problematiek aan van homohaat in Brussel. Eén op de tien holebi’s zou al fysiek aangevallen zijn en één op de zes wordt regelmatig uitgescholden en bespuwd. Holebi’s in Bussel voelen zich de laatste twee jaar onveilig als ze uitgaan in Brussel. Sven Gatz dringt aan op een actieplan om homohaat in Brussel aan te pakken.

“Sommigen trachten deze vorm van geweld nog steeds onder de mat te vegen. Dit kan niet langer,” stelt Gatz. “Daarom zal ik de 6 hoofdcommissarissen van de Brusselse politiezones en de 19 burgemeesters van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanschrijven met de vraag om een actieplan op te stellen tegen homohaat in onze hoofdstad.”

Voor de Brusselse liberale fractieleider in het Vlaams Parlement is het duidelijk dat er dringend nood is aan een politioneel plan. Het verleden heeft reeds aangetoond dat criminaliteitsvormen zoals straatgeweld en carjackings aan te pakken zijn, als er maar een omvattend politioneel actieplan wordt voor opgemaakt. Een gecoördineerde aanpak is immers onontbeerlijk.

Sven Gatz: “De problematiek van homohaat speelt zich niet alleen af binnen een sociale en culturele context. Het geweld waar holebi’s mee geconfronteerd worden, blijft de kop opsteken omdat het te kampen krijgt met 2 macho-culturen. De daders zijn vaak jonge allochtonen, die uit een machocultuur komen en neerkijken op holebi’s. Iets wat totaal onaanvaardbaar is,” stelt Gatz. “Verder treedt de politie vaak niet adequaat op. Om een goede politieman (of –vrouw) te zijn is een bepaalde dosis machismo vaak evident. Binnen die groepscultuur worden homo’s vaak ook geringschattend bekeken. Net daarom wordt het fenomeen door heel wat agenten vaak geminimaliseerd.”

Sven Gatz wil door een politioneel actieplan niet alleen de problematiek terdege aanpakken. Hij wil ook dat politiediensten zo de noodzakelijke mentale omslag maken zodat de problematiek van homohaat hoog op de hoofdstedelijke politie-agenda komt.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s