Programma Klassiek in de Stad (Antwerpen) @ Sint-Jansplein

Ballet, opera en symfonie tijdens Klassiek in de Stad.

Persbericht: Klassiek in de Stad sluit Antwerpse zomer af
Re-mix Orchestra voor tieners maakt zijn debuut op het Sint-Jansplein

Gratis genieten van ballet, opera en klassieke muziek in openlucht: dat is Klassiek in de Stad. Op zaterdag 4 en zondag 5 september luiden het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, de Vlaamse Opera en deFilharmonie voor de tweede keer samen het klassieke seizoen in op het Antwerpse Sint-Jansplein. Nieuw dit jaar is een optreden van het Re-Mix Orchestra, een improvisatieorkest voor jongeren.

De succesvolle eerste editie van Klassiek in de Stad lokte 10 000 cultuurliefhebbers naar het Sint-Jansplein. Aan de formule is dan ook niet geraakt: gespreid over twee dagen brengen de deelnemende cultuurhuizen een laagdrempelig programma in een ongewoon kader. Het Antwerpse Sint-Jansplein wordt voor de gelegenheid bedekt met banken en klapstoelen. Infostandjes, drank- en eettenten maken het festivalgevoel compleet.

Als extraatje is er een optreden van het Re-Mix Orchestra. Met de hulp van enkele muzikanten van deFilharmonie en onder leiding van de Londenaar Paul Griffiths knutselen een veertigtal tieners een week lang aan hun eigen compositie. Het resultaat brengen ze in wereldpremière op het Sint-Jansplein. Eerder was het Re-Mix Orchestra al te horen in deSingel en op het Oorsmeerfestival in Gent.

Programma

Zaterdag 4 september

21:00 – Koninklijk Ballet van Vlaanderen

balletHet Koninklijk Ballet van Vlaanderen danst een selectie uit het huidige repertoire. Het internationaal gerespecteerde gezelschap kan zowel klassiek als hedendaags ballet aan. U keert huppelend huiswaarts!

Blik op de dagelijkse training (met alle dansers)

Sleeping beauty
Aki Saïto – Wim Vanlessen
Don Quixote
Yurie Matsuura – Garrett Anderson
Aquarela
Choreografie:  Ricardo Amarante

Mét Courtney Richardson, Yurie Matsuura, Aiko Tanaka, Céline Le Grelle, Eva Lombardo, David Jonathan, Joseph Hernandez, Pedro Lozano, Kevin Durwael, Gary Lecoutre, Sébastien Tassin

Zondag 5 september

11:30 – De Vlaamse Opera

POUSPOUrikasOp zondag klinkt op het Sint-Jansplein de hele dag muziek. De Vlaamse Opera trapt af met een gulle greep uit haar nieuwe seizoen. Zoals ieder seizoen worden de producties gelinkt aan een thema met een relevantie voor mensen van vandaag. Deze keer richt De Vlaamse Opera haar aandacht op “Mijn Oriënt”. In onze huidige leefwereld komen we voortdurend met die Oriënt in aanraking: in de media, in de kunst, in het toerisme of in het alledaagse leven op straat. Grote operacomponisten uit het verleden hebben in hun werken een eigenzinnig beeld gegeven van de Oriënt. Tijdens Klassiek in de Stad zet de Vlaamse Opera alvast de hoogtepunten uit dit intrigerende seizoen op een rijtje.

Yannis Pouspourikas dirigent
Lisa Houben sopraan
Julianne Gearhart sopraan

MOZART Die Entführung aus dem Serail
Ouverture
Aria Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln

VERDI Aida
Gran Finale II
Aria Ritorna Vincitor !

ROSSINI  Semiramide
Ouverture
Aria Bel raggio lusinghier

MASSENET Hérodiade
Aria Il est doux, il est bon

18:00 – Re-Mix Orchestra

remixVoor muziekliefhebbers zonder oorkleppen: een optreden van het Re-Mix Orchestra. Een veertigtal muzikale tieners en enkele orkestleden van deFilharmonie improviseren over de tijdspanne van een week een eigen compositie bijeen. Het resultaat brengen ze in wereldpremière op Klassiek in de Stad. Drums en elektrische gitaren flankeren klassieke instrumenten, met de Londenaar Paul Griffiths als master of ceremony.

19:00 – deFilharmonie

BrabbinsWie van historische veldslagen houdt, kan uiteraard naar Waterloo afreizen, maar het Antwerpse Sint-Jansplein is ditmaal ook geen misse locatie. Met de lucifer kort aan het kruitvat laat deFilharmonie onder leiding van eerste gastdirigent Martyn Brabbins horen hoe Tsjajkovski’s ouverture 1812 de Napoleontische duivel ontbindt. De overlevenden van dit orkestspektakel worden getrakteerd op een magistraal pianoconcerto met Eliane Rodrigues en een keur aan hartverscheurende aria’s uit het Italiaanse operarepertoire.

Martyn Brabbins dirigent

Eliane Rodrigues piano

Dmytro Popov tenor

Annemarie Kremer sopraan

Glinka Roeslan en Ljoedmilla (ouverture)

Tsjajkovski Eerste beweging (Allegro non troppo – Allegro con spirito) uit Pianoconcerto nr. 1 in bes, opus 23

Donizetti Una furtiva lagrima

Puccini Oh, mio babbino caro (Gianni Schicchi)

Puccini E lucevan le stelle (uit Tosca)

Puccini Vissi d’arte (Tosca)

Verdi Parigi, o cara (uit La traviata)

Berio Quattro versioni originali della Ritirata notturna di Madrid di L. Boccherini

Bellini Casta diva (Norma)

Verdi La donna è mobile (uit Rigoletto)

Verdi Libiamo ne’ lieti calici (uit La traviata)

Tsjajkovski Ouverture 1812

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Ballet, Cultuur en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s