Homoseksschandaal bij 19 priesters bisdom Gent?

19 priesters uit het bisdom Gent worden in een anonieme mail aan Het Nieuwsblad beschuldigd van “extreme homoseksuele relaties”. Dat schrijft zusterkrant De Standaard. De betrokkenen worden bij naam genoemd. De ene zou Amerikaanse en Nederlandse SM-clubs bezoeken, de anderen het Citadelpark door en door kennen. Bisschop Jan Van Looy gaat met de geestelijken “serieus praten”.

Anonieme briefschrijver beschuldigt Gentse priesters van ‘extreme’ homoseksuele relaties, De Standaard, 06.07.2010.

In een anonieme mail aan de redactie van Het Nieuwsblad worden 19 priesters van het bisdom Gent ervan beschuldigd er ‘extreme’ homoseksuele relaties op na te houden die hun functioneren in gevaar brengen. De briefschijver wil dat bisschop Van Looy ingrijpt.

De briefschrijver noemt 19 ‘homoseksuele’ priesters met naam en toenaam en waar zij zich in het geheim mee bezighouden. De ene priester zou het Citadelpark in Gent bezoeken om daar anonieme seks te hebben, de ander zou actief zijn op datingsites op het internet, nog een ander zou zich nu en dan hullen in een leren pak en SM-clubs bezoeken in Amsterdam en de VS.

De briefschrijver lijkt bekommerd om een ‘zuivere kerk’, een kerk waarin priesters volgens het celibaat leven. ‘U (monseigneur Van Looy, red.) moet die priesters verplichten hun consequenties te nemen. (…) Homo’s kunnen perfecte priesters zijn, maar ze moeten eerlijk zijn tegenover zichzelf en vooral tegenover de mensen die hen zijn toevertrouwd. Doen ze dat niet, dan moeten ze eruit (uit het priesterambt, red.) stappen en dan is het uw plicht om hen daartoe aan te zetten. (…) Wanneer u niets doet, bent u medeplichtig aan volksverlakkerij en bedrog.’

Bisschop Van Looy werd gisteren geconfronteerd met de brief. ‘Uiteraard schrik ik over de inhoud van deze brief, al gebeurt het wel vaker dat mensen bij mij iets willen aankaarten…’, zegt de bisschop, die geen idee heeft wie de auteur is. Voor de rest kan Van Looy ‘alleen zeggen dat deze brief voor mij een aanleiding is om met sommige priesters serieus in gesprek te gaan.’ Keihard optreden acht de bisschop allerminst opportuun. ‘Niemand heeft er baat bij dat ik die mensen onverkort voor de keuze stel: het is zo of eruit. Ik pleit voor de pedagogische aanpak. Remediëren door gesprekken te voeren. Ik kan je zeggen dat dat heel vaak helpt, zoals dat ook in relatietherapie werkt: er samen al pratend uit geraken – in een vertrouwensrelatie.’

Van Looy zegt voorts dat hij ‘de zorg om het celibaat’ deelt. Maar voor hem is het ‘heel duidelijk’: ‘Het is een keuze die je hebt gemaakt en het is iets wat deel uitmaakt van het priesterschap. Die twee zijn in onze kerk nu onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik kan me voorstellen dat voor sommige priesters het leven makkelijker zou zijn, mocht het celibaat er niet zijn. Die mogelijkheid is er echter niet.’ (dim)

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Homoseksschandaal bij 19 priesters bisdom Gent?

 1. Timmermans zegt:

  Gaan we anoniem onze buren aanpakken, onze burgemeesters volgen, onze leerkrachten, onze sportleiders, onze journalisten? Alle spionnagediensten ter wereld worden in de schaduw gezet door zo’n brieven of berichten te honoreren. Zo staat er geen rem meer op wantrouwen in kerk en samenleving en de gevreesde zwarte vloed uit de dieptespychologie zal ons overspoelen. Dit is een erge manier van oorlog voeren want niemand ontsnapt, niemand is meer veilig. Is dit geen misdaad tegen de menselijkheid?

 2. Daeleman Hubert zegt:

  Ooit ben ik nog eens op een bepaald college door een bepaalde directeur beschuldigd van pedofilie. Nonkel Herman had het niet graag meer dat ik mijn kamer nog op het internaat had, nadat hij onder invloed van mijn “collega’s, mij van mijn internaatstaken had ontheven. Er bleven leerlingen op bezoek komen op mijn kamer, ook ’s nachts.
  Andere “collega’s priesters” leken ongerust en kwamen een kijkje nemen toen leerlingen op bezoek waren op mijn kamertje.
  Nonkel Herman wou mij laten verhuizen naar een donker zolderkamertje op het college: “om de jongens tegen mij te beschermen”, zei hij.
  Ik heb tegen deze labiele persoonlijkheid nooit klacht neergelegd, alhoewel ik daar verschillende redenen toe had.
  Dan ben ik het maar afgestapt en later, moe getergd door andere “priesters” die de waarheid hadden, ‘mijn ambt neergelegd’.
  Bestaat er geen verdediging voor mensen die valselijk van pedofilie worden beschuldigd?
  Ook dit wordt strategisch verzwegen.
  Ik ben blij dat ik dat nest heb verlaten!!!
  Dat ik nonkel Herman nog steeds haat is zeer onchristelijk en ik wil van die gevoelens af. Verzoening kan er enkel komen wanneer hij zijn aulaboekjespretentie verlaat, zijn angsten overwint en beseft dat hij ook een mens is die zware fouten kan maken.
  Verdediging van mensen (priesters) die van pedofilie worden beschuldigd, bestaat dat?

  Vriendelijke groeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s