Bart Kaëll, boegbeeld van een “stille generatie homo’s”

Bart Kaëll (49) doet zijn coming-out en bevestigt dat hij de partner is van Luc Appermont (60). Waarom heeft hij er zo lang op gewacht? Alexis Dewaele (UGent), Yves Aerts (çavaria) en Seppe Geerts (WJNH) geven een woordje uitleg.

Boegbeeld van ‘stille generatie’ homo’s, Brecht Decaestecker, De Morgen, 30.06.2010

Charmezanger Bart Kaëll komt eindelijk uit de kast en out zich vlak voor zijn vijftigste verjaardag

Zijn familienaam is een groter geheim dan zijn seksuele geaardheid. Niemand die dus nog verrast was toen Bart Kaëll gisteren als homo uit de kast kwam. Wél verrassend is dat hij dat nu pas doet, vlak voor hij vijftig wordt. Maakt de charmezanger deel uit van een zogenaamde stille generatie, voor wie het altijd not done geweest is om zich te outen? Of heeft hij, net als Ricky Martin, eindelijk geen schrik meer om vrouwelijke fans te verliezen?

BRUSSEL l De beslissing van Ricky Martin en Bart Kaëll om eindelijk toe te geven wat iedereen al jaren wist, zegt veel over de veranderende tijdsgeest. ‘In tegenstelling tot vroeger worden artiesten nu wel geacht zich te outen’, zegt Alexis Dewaele van de UGent.

‘I’m Coming Out’, zong Diana Ross voor het eerst in 1980. ‘I Want the World to Know, Got to Let it Show.’ Bart Kaëll was twintig en heette nog gewoon Bart Gijselinck toen dat nummer, geschreven door Chic-frontman Nile Rodgers, grijsgedraaid werd in discotheken als Studio 54 in New York. Gijselinck studeerde aan studio Herman Teirlinck en trad tijdens de zomermaanden op in de kustshows van Luc Appermont. Negen jaar later veroverde hij als Bart Kaëll heel Vlaanderen met twee nummers die nog altijd door iedereen worden meegezongen op elk trouw- en familiefeest: De Marie-Louise en Zeil je voor het eerst.

Nog eens meer dan twintig jaar later geeft Bart Kaëll toe dat het klopt, datgene wat iedereen eigenlijk al lang wist, al dacht hij daar zelf toch anders over. “Ik ben er niet zo zeker van dat iedereen weet dat ik op mannen val”, zei hij gisteren voor het eerst, in een interview met Dag Allemaal. “Nu wel, natuurlijk.”

Beter laat dan nooit, vinden ze bij de verschillende holebifederaties. “Je mag het belang van rolmodellen niet onderschatten”, zegt Seppe Geerts, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero. “Ze kunnen voor anderen de doorslag geven om zich te outen. Ik heb respect voor Bart Kaëlls beslissing om het al die jaren niet toe te geven, maar dat zorgde toch voor een dubbel gevoel. Al die mensen die twijfelden om zich te outen hadden daar niet veel aan.”

Hetero is de norm

De grote verrassing is dus niet dat Bart Kaëll homo is, wel dat hij zo lang gewacht heeft om het toe te geven. Een verklaring daarvoor zou zijn leeftijd kunnen zijn. Op 2 augustus wordt de voormalige presentator van Het rad van fortuin en de Soundmix-Show vijftig. “Voor mensen die vandaag twintig zijn is het nog altijd moeilijk om een coming out te doen”, vertelt Yves Aerts van Cavaria, de vroegere Holebifederatie. “Maar vijfentwintig jaar geleden was het nog veel moeilijker. Je kan nu wel zeggen: ‘Hij had dat al veel eerder moeten doen.’ Maar je mag niet vergeten dat onze maatschappij de voorbije twintig jaar enorme stappen gezet heeft.”

“Het homohuwelijk bestaat”, zegt Mieke Van Houtte van de vakgroep Sociologie aan de UGent. “Adoptie bij homo’s wordt aanvaard, maar uitkomen voor je geaardheid als die niet hetero is, blijft moeilijk. Onze maatschappij is heteronormatief. Van bij de geboorte van een kind gaan we ervan uit dat het hetero zal zijn, al was de vijandigheid vroeger nog veel groter.”

Net daarom dus dat vandaag veel meer homo’s zich outen dan een kwarteeuw geleden. “Als je als kind opgroeit in een omgeving waarin een coming out geen issue is, of waarin je negatieve signalen ten opzichte van homo’s ervaart, dan wacht je erg lang om dat te doen”, beweert Alexis Dewaele, verbonden aan de vakgroep Gezondheidspsychologie van de UGent en het Steunpunt Gelijkekansenbeleid. “Die signalen kan je in je nabije omgeving ervaren, bij vrienden en familie. Dat was vroeger nog veel meer dan nu het geval. Bij steekproeven geeft ongeveer acht procent van de bevolking toe homo te zijn. Vijfentwintig jaar geleden was dat één tot drie procent. Dat zegt veel over de maatschappelijke aanvaarding.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Showbizz, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Bart Kaëll, boegbeeld van een “stille generatie homo’s”

 1. bart zegt:

  Is het niet door al die heisa rond ‘het uit de kast komen’ dat sommigen daar wel een probleem door krijgen.
  De mensen uit je omgeving weten het meestal al vroeger dan dat je het zelf beseft.
  Waarom moet een homo dit expliciet outen eigenlijk, heteros roepen toch ook niet van de daken dat ze op het andere geslacht vallen.
  Iedereen doet wat hij zin in heeft en hoeft zich eigenlijk niet te verantwoorden.

 2. Pingback: Hoe Bart Kaëll en Luc Appermont zich verstopten | Lacquemant

 3. Pingback: Bart Kaëll: “Coming-out afgesproken met Luc Appermont” | Lacquemant

 4. Sara zegt:

  Kom ‘r maar uit

  COMING OUT

  Beschrijving:
  Vind jij ook dat er aan homo, bi of lesbisch zijn niets verkeerd is?

  Wil jij alle vooroordelen over en rond holebi’s de wereld uit…

  Ben je zelf lesbisch, bi of homo?

  Maak je dan nu lid, en kom er voor uit!

  http://www.facebook.com/group.php?gid=46679878262&ref=ts

 5. Pingback: Nederland op 1 in homo-emancipatie, België op 5 | Lacquemant

 6. Pingback: Bart Kaëll en Luc Appermont nu pas samen op de foto | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s