Bart De Wever: “In scholen met veel allochtonen durft men niet over homo’s te praten”

N-VA-voorzitter Bart De Wever mengt zich in het debat over homo’s en moslims. Met een website als Sharia 4 Belgium en het verdacht overlijden van Layla Hachichi is er genoeg stof om over na te denken.

Homo’s en moslims, Bart De Wever, N-VA, De Standaard, 30.03.2010

[…]

Op 10 oktober 2009 stierf in Antwerpen Layla Hachichi een gruwelijke dood. Ze bezweek na een uit de hand gelopen islamitisch zuiveringsritueel dat haar van haar ‘psychische problemen’ moest verlossen. De gerechtelijke afhandeling zal uiteindelijk uitwijzen wat er daarbij precies allemaal gebeurd is, maar het lijkt erop dat Layla ongewild werd doodgemarteld in de hoop om haar van haar lesbische geaardheid te verlossen. Mocht zoiets gebeuren in een strenggelovig katholiek gezin, dan zouden opiniemakers over elkaar struikelen om hun verontwaardiging uit te schreeuwen. In deze zaak blijft de maatschappelijke beroering echter heel beperkt. Het Centrum voor gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de holebi-koepel Çavaria stelden zich slechts na lang aarzelen en met voelbare gêne burgerlijke partij in de zaak Layla. Holebi-activist Yvan Brys betreurde dit bovendien in deze krant omdat het de homofobie bij islamieten nog dreigt te versterken evenals het groeiend racisme onder homo’s, ‘en er is maar één partij in dit land die baat heeft bij dit soort onrust’.

Wat een onzin is me dat! De gang van zaken in onze samenleving is dat we homoseksualiteit (eindelijk) juridisch gelijkwaardig hebben gemaakt en dat de maatschappelijke aanvaarding ervan enorm is toegenomen. Het is misschien jammer voor de zielenroerselen van Komrij, maar deze evolutie is positief en moet actief verdedigd worden. De gedachten zijn uiteraard vrij en wie dat wil mag homoseksualiteit gerust tegennatuurlijk of zondig noemen. Maar dat er anno 2010 bij ons iemand ter dood wordt gebracht wegens zijn/haar seksuele geaardheid, is volstrekt onaanvaardbaar. Strategisch zwijgen is dan gewoon geen optie. Te meer daar de terughoudendheid bij moslims zeer groot is om onder ogen te zien dat de discriminatie van homoseksualiteit in hun geloofsgemeenschap veel groter en sterker is dan gemiddeld.

Toen er naar aanleiding van de zaak-Layla in de bevoegde Antwerpse gemeenteraadscommissie gevraagd werd aan de stedelijke overheid om meer inspanningen te doen inzake sensibilisering bij moslims, vroegen alle aanwezige raadsleden van Turkse of Marokkaanse oorsprong het woord om te ontkennen dat er zich grote problemen stelden. Dit terwijl men op veel Antwerpse scholen te horen krijgt dat men het in klassen met veel allochtone leerlingen nauwelijks nog aandurft om homoseksualiteit ter sprake te brengen. Dit probleem mag niet met de cultuurrelativistische mantel der liefde worden bedekt.

Voor een keer hoeft men trouwens niet eens te verwijzen naar het overnemen van westerse waarden, maar kan men eenvoudig verwijzen naar de eigen cultuur en geschiedenis. Eeuwenlang was het immers het christelijke Europa dat vol afschuw keek naar de moslimwereld met zijn wufte, decadente cultuur waarin de homo-erotiek nooit veraf was. Men leze er sommige verhalen uit Duizend-en-een-nacht maar eens op na. Homo-erotische sentimenten werden er van de achtste tot het begin van de twintigste eeuw aanvaard en gecultiveerd. De Encyclopedia of islam stelt dat homoseksualiteit in die periode een status had zoals in het oude Griekenland. Een blik op het eigen verleden zal misschien niet helpen om homofilie plotsklaps te omarmen, maar misschien wel om het minstens te aanvaarden als onderdeel van een menselijke samenleving.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bart De Wever: “In scholen met veel allochtonen durft men niet over homo’s te praten”

  1. Alex Scheirs zegt:

    Wouw Bar(d)t, ik had graag dat artikel zelf geschreven. Wat een fijne analyse zeg. Wat een historische kennis: je bent trouwens historicus.

    Alex Scheirs, Schomstraat 18 2600 Berchem 03 2817793
    Priester bisdom Antwerpen, vrijwilliger Roze Huis Antwerpen (bib) en om te zeggen dat ik veel zoek en zoekende ben: lic. aggreg. zoölogie en
    postgraduaat over het ‘homohuwelijk’ 1996 (KUL en UA) in het kader van Toegepaste Ethiek.

  2. Pingback: Parket Antwerpen dagvaardt Sharia4Belgium-voorman Fouad Belkacem (Abu Imram) wergens aanzetten tot haat | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s