Het Roze Huis moet van Stad Antwerpen homoseksualiteit bespreekbaar maken bij allochtonen

Stad Antwerpen werkt via verschillende invalshoeken rond de acceptatie van homoseksualiteit bij allochtone gemeenschappen. Daarbij is Het Roze Huis een belangrijke partner. Van een specifiek meldpunt voor allochtone holebi’s is geen sprake. Zij kunnen terecht bij het Meldpunt Discriminatie. Dat blijkt uit het antwoord dinsdag van het stadsbestuur op een vraag van gemeenteraadslid Annick De Ridder (Open Vld) in de Commissie voor sociale zaken, diversiteit en loketten.

Nico Volckeryck en Carim Bouzian bonden de voorbije dagen de kat de bel aan met de stelling dat Antwerpen niet meer zo gay friendly is. Het opduiken van Sharia 4 Belgium bevestigt dit alleen maar.

Annick De Ridder wilde weten welke maatregelen de burgemeester neemt om homoseksualiteit bespreekbaar te maken bij allochtonen, of er een meldpunt komt voor allochtone jongeren met homoseksuele gevoelens en of er voorzieningen zijn om jongeren met zulke problemen op te vangen.

Het stadsplan diversiteit 2008-2012 voorziet dat iedereen in Antwerpen de ruimte moet krijgen om de eigen identiteit te beleven en te ontwikkelen.

Het stadsbestuur heeft ook een overeenkomst met Het Roze Huis om homoseksualiteit in het maatschappelijk debat te brengen. Die overeenkomst berust op drie peilers: sensibilisering naar de burger, het stedelijk beleid adviseren en ontmoetingen organiseren.

Sensibilisering: Concreet zijn dit vernissages, vormingen of  infosessies over sociale grondrechten. Soms bestaat dit uit een actie op een festival. Het Roze huis zal met de actie Holebi-Electro aanwezig zijn op Global Fiësta in Merksem en op Tekiela op ’t Kiel.

Adviseren: Het Roze Huis overlegt regelmatig met de stad. Hieruit is onder meer de brochure Antwerpen Anders voortgekomen

Ontmoetingen: Het Roze Huis moet ontmoetingen organiseren tussen holebi’s en allochtonen. Dit gebeurt bv. tijdens het multicultureel sportfestival Bazaar op het Sint-Jansplein. HRH neemt ook deel aan elke Stadsklap. Bovendien organiseren lidverenigingen van de regenboogkoepel activiteiten rond etnisch-culturele minderheden.

Meldpunt voor holebi allochtonen?

Een apart meldpunt komt er niet, wel volgt het bestaand Meldpunt Discriminatie aangiftes van discriminatie op basis van geaardheid verder op.

Voorzieningen voor jonge allochtone holebi’s in de problemen?

Het Bureau voor diversiteitsmanagement werkt samen met de onderwijsdiensten om scholen holebivriendelijker te maken. Ook werken sociale adviseurs een pakket rond seksualiteit uit.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Photo en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het Roze Huis moet van Stad Antwerpen homoseksualiteit bespreekbaar maken bij allochtonen

  1. Peter zegt:

    Fraai initiatief, maar verwacht geen stormloop.

  2. Benjamin zegt:

    Een mentaliteit wijzigen is dan ook erg moeilijk…

  3. Yannick zegt:

    Nee het stadhuis keldert het meldpunt al. Nochtans hebben allochtone jongeren nood aan een laagdrempelig meldpunt.

  4. Pingback: Bart De Wever: “In scholen met veel allochtonen durft men niet over homo’s te praten” « Lacquemant

  5. Pingback: World Outgames Antwerpen 2013: “sport = sociale cohesie” | Lacquemant

Plaats een reactie