Sensoa-campagne Live Positive moet hiv uit marginaliteit halen

Dit voorjaar start Sensoa met Live Positive, een sensibiliseringscampagne waarbij leven met hiv uit de marge moet worden gehaald. Niet alleen de seropositieven leven met hiv, maar ook hun vrienden, kennissen en familie en de hele gay scene. 1 op de 20 homo’s in België is immers seropositief. Mark Sergeant van Sensoa stelt in het lentenummer van De Magneet de nieuwe campagne Live Positive voor.

Nog steeds Veilig Vrijen?, Marc Daems, De Magneet, maart-april-mei 2010

De Magneet: Hoe komt het toch dat het aantal besmette homomannen blijft toenemen?
Mark Sergeant: “Met zekerheid kan ik je daar geen antwoord op geven. Sommigen veronderstellen dat er nu meer hiv-infecties zijn omdat homomannen ‘condoommoe’ zouden zijn en minder veilig gaan vrijen. In heb mijn twijfels bij deze stelling. In het onderzoek van de voorbije jaren zie je dat slechts een erg kleine minderheid vaak onveilige seks heeft. De grote meerderheid – 60% of meer – van de homomannen neukt nooit zonder condoom met losse partners. Nog eens zo’n 30% heeft het voorbije jaar slechts één of een paar onveilige contacten gehad, ongelukjes met andere woorden. Het aantal onveilige contacten onder homomannen is dus doorheen de jaren grotendeels hetzelfde gebleven, maar jaarlijks komen er nieuwe hiv-positieven bij. Daardoor neemt de kans om een hiv-positieve partner te ontmoeten toe, en dus ook de kans op een hiv-infectie bij een onbeschermd sekscontact. Verder blijft het ook zo dat hiv-infecties in meer dan de helft van de gevallen tussen vaste partners plaatsvinden. Omdat een koppel zich niet laat testen voor ze stoppen met samen condooms te gebruiken. Of omdat er geen goede afspraken gemaakt worden over seks met anderen. Als je honderd keer seks hebt met je vaste partner, die besmet is zonder het te weten, heb je natuurlijk meer kans om hiv op te lopen dan wanneer je onbeschermde seks zou hebben met honderd losse partners.”

[…]

DM: Zijn het jongeren of ouderen die sneller besmet raken?
MS: “Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven. In België wordt er weinig onderzoek naar hiv gedaan, of althans toch nog niet genoeg. Ik ben echt heel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek waar Wim Van den Berghe bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde nu mee bezig is. Door bloed te prikken bij bezoekers van holebifuiven, homosauna’s, seksclubs en discotheken en een vragenlijst af te nemen, wil hij meer zicht krijgen op hoeveel homo’s in Vlaanderen hiv hebben. Sensoa raamt dat dit wellicht schommelt rond 1 op 20, gebaseerd op cijfers uit binnen- en buitenland. Maar het is nodig dat we dit met meer zekerheid weten. Wims onderzoek kan ertoe leiden dat we meer zicht krijgen op de verspreiding van het virus, geografisch maar ook binnen leeftijdsgroepen. By the way, vorige week werden de resultaten van een soortgelijk onderzoek in Parijs bekendgemaakt. Bijna 18% van de Parijse homomannen zou hiv-positief zijn. Eén op zes, dus. Dat vind ik echt wel schrikken. Uit onderzoek uit het buitenland weten de wel dat jongeren vaker onveilige seks hebben dan de rest van de groep homomannen. Dat heeft ermee te maken dat ze minder ervaren zijn en zich gemakkelijker laten overtuigen door hun vaak oudere of meer ervaren partner. Of dat ze zich minder in gevaar menen. Of omdat ze vaak korte, opeenvolgende relaties hebben, maar die voor hen aanvoelen als ‘echte’, volwaardige relaties, waarin het condoom weggelaten wordt zonder zich eerst te laten testen. Maar de realiteit is wel degelijk dat de aidsreferentiecentra, die instaan voor de psychomedische begeleiding van mensen met hiv, steeds vaker te maken krijgen met jonge homo’s van 19, 20 jaar. Ook in de hiv-cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid zien we dat het aantal diagnoses bij min-25-jarigen is toegenomen. Maar het gros van de hiv-diagnoses valt nog steeds bij 30- tot 50-jarigen.”

DM: Onderschatten jongeren misschien de gevolgen van aids? Denken ze dat alles met geneesmiddelen wel kan worden hersteld?
MS: “Dat is een mogelijkheid. Homo’s in het algemeen en jongeren in het bijzonder blijken niet zo goed geïnformeerd te zijn over de gevolgen van hiv. Ik vind zelf ook dat hiv steeds ingewikkelder wordt. Vroeger volstond het bij wijze van spreken om te weten dat je moet neuken met een condoom. Dat blijft ook vandaag nog altijd het belangrijkste, maar tegelijk word je nu om de oren geslagen met complexe zaken als virale lading, primo-infectie, PEP, medicatie, seroselectie, herinfectie, co-infectie. Over die zaken doen een hoop mythes de ronde onder homo’s. In mei willen we een nieuwe hiv-brochure klaar hebben, die we op grote schaal kunnen verspreiden onder homo’s en waar in eenvoudige taal wordt uitgelegd wat je tegenwoordig moet weten over hiv.”

DM: Kan je ons al iets meer over de komende campagne vertellen?
MS: “De campagne ‘Live Positive’ vertrekt vanuit het idee dat in een homogemeenschap waar één op twintig hiv heeft, we allemaal moeten leven met hiv. Want hiv heeft een invloed op ons leven, of we nu positief zijn of negatief, en op de levens van onze vrienden, partners et cetera. We zullen het hele jaar rond dit thema – hiv vandaag – werken. Om de twee maanden verschijnt een nieuwe affiche, telkens vergezeld door banners op gay sites, soms ook advertenties en aanwezigheid op de Brusselse en Antwerpse prides en in het uitgaansleven. Er komt ook een interactieve campagnesite, waarmee we ook aanwezig zullen zijn op Facebook. Plus stickers en condooms, natuurlijk. En twee nieuwe publicaties: een hiv-folder en op verzoek van velen, een nieuwe editie van ons preventiemagazine Bend, dat ditmaal volledig aan hiv gewijd is. ‘Live Positive’ is een ambitieuze campagne, waarbij we met onze beperkte middelen zoveel mogelijk impact willen hebben. Het doet me plezier te merken dat we vanuit verschillende hoeken steun krijgen en dat velen spontaan aanbieden om de preventieboodschap te versterken. Zowel uit de holebibeweging, het uitgaansmilieu, stedelijke overheid als vanuit de zorgsector krijgen we signalen dat ze met Sensoa willen samenwerken, en dat is erg bemoedigend. Op dit ogenblik loopt er een sollicitatie voor twee extra preventiewerkers voor de doelgroep homomannen. Die zullen op het terrein, en daarmee bedoel ik zowel de verenigingen, het uitgaansleven, de zorgsector en de stedelijke overheid, actief zijn en iedereen er tot aanzetten om zo veel mogelijk zichtbaarheid te geven aan de preventie. Hiervoor zullen we opnieuw de hulp kunnen gebruiken van vrijwilligers, die met Sensoa promoacties uitvoeren in het uitgaansleven.”

[…]

Lees het volledige artikel in online versie van De Magneet.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Gezondheid, Holebi, Media, Wetenschap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Sensoa-campagne Live Positive moet hiv uit marginaliteit halen

  1. Pingback: Live Positive: leer leven met hiv « Lacquemant

  2. Pingback: Sensoa-campagne Live Positive: leer leven met hiv « Talk of the Town

  3. Pingback: Love Positive: “Ik wil seks zonder zorgen, dus ik gebruik gewoon condooms” « Lacquemant

  4. Pingback: Love Positive: “Ik wil seks zonder zorgen, dus ik gebruik gewoon condooms” « Talk of the Town

  5. Pingback: Sensoa: Live Positive – Act Positive | Lacquemant

  6. Pingback: Sensoa: Live Positive – Talk Positive | Lacquemant

  7. Pingback: Sensoa: Live Positive – Talk Positive « Talk of the Town

  8. Pingback: Sven Pichal, Philippe Delvaux, Mister Leather Belgium, Yves Aerts en Showbizz Bart sluiten hiv-sensibiliserende Live Positive-campagne af (+ video) | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s