Safer Internet Day 2010: Think before you post

9 februari 2010 is Safer Internet Day. Child Focus, Sensoa en andere partners willen onder meer jongeren sensibiliseren om bewust om te gaan met internet.

Persbericht: Safer Internet Day – 9 februari 2010: Think before you post!

“Volgens de laatste enquête (februari 2010) van Microsoft België surfen 71% van de kinderen en jongeren regelmatig op internet. Dit is positief op zich. Maar ongeveer de helft onder hen surft op internet zonder enige ouderlijke controle, dit niettegenstaande een derde reeds het slachtoffer geweest is van cyberpesten. Ze delen allemaal (100%) foto’s op internet. Nochtans gebruiken slechts enkelingen de instellingen voor de bescherming van het privé-leven. Men moet kinderen de veiligheidsregels aanleren die ze kunnen gebruiken op internet, net zoals men kinderen ook leert hoe de straat over te steken. Het is om die reden dat Microsoft vanuit zijn vrijwilligersprogramma Child Focus en de Safer Internet Day ondersteunt. Getronics associeert zich eveneens met deze dag en tezamen geven hun medewerkers informatiesessies aan 5660 kinderen”, volgens Phillip Vandervoort, General Manager Microsoft Benelux.

Een groot gedeelte van de jongeren is zich reeds bewust van mogelijke risico’s. En het goede nieuws is dat velen drommels goed weten hoe zich op het internet te gedragen om problemen te vermijden. Child Focus en Sensoa, in samenwerking met Microsoft en andere partners, willen hen daarbij aanmoedigen.

Om kinderen en jongeren te wijzen op mogelijke risico’s, hen wegwijs en weerbaar te maken door het aanreiken van tips en advies, wordt jaarlijks de Safer Internet Day georganiseerd.  Het is een sensibilisatie-dag in het teken van het bevorderen van het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en GSM door kinderen en jongeren. Op deze dag slaan actoren uit het onderwijs, de internet-industrie, de overheid en NGO’s de handen in elkaar.  Het thema voor dit jaar is: “Denk na voor je iets online zet” (F: Réflechis avant de publier, E: Think B4 U post!). Het thema wil kinderen en jongeren bewust maken van de risico’s van het online plaatsen van foto’s, video’s en andere gegevens.

Safer Internet Day, dit jaar voor de zevende keer georganiseerd in meer dan 60 landen, waaronder de 27 EU-lidstaten, staat onder auspiciën van de Europese Commissie en wordt in Europa georganiseerd door INSAFE, het Europees netwerk van centra ter sensibilisering van het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en GSM door kinderen en jongeren. Child Focus is het Belgisch lid van INSAFE en contactpunt in België voor de Europese Commissie en aldus coördinator van Safer Internet Day in België. Child Focus werkt nauw samen met Sensoa, partner in het Belgisch Safer Internet-project. De internet-industrie is vertegenwoordigd door Belgacom, Microsoft, Getronics en Netlog. Ook de Stad Gent en scholen in Beringen, Mons, Visé, Sint-Pieters-Woluwe en Berchem (Antw.) werken mee.

Highlights:

–       Een interactieve presentatie in verschillende scholen, geanimeerd door medewerkers van Microsoft, Belgacom en Child Focus, confronteert telkens 100 à 150 leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs met korte filmpjes uit het INSAFE-netwerk. Verschillende thema’s worden belicht: “hoe omgaan met privacy- gevoelige info?”, “wie ben je op internet?”, “wie zit er aan de andere kant?”, “cyberpesten, wat geef je over jezelf prijs?”, … de leerlingen reageren op elk filmpje en gaan met elkaar en met de animator in gesprek.

–       Jongeren staan er vaak niet bij stil wat de consequenties kunnen zijn van de informatie of foto’s die ze op hun profielpagina zetten. Ook bij het chatten nemen ze soms risico’s zonder er zich van bewust te zijn.  Om jongeren op een grappige manier daarop attent te maken en hen de weg te doen vinden naar http://www.clicksafe.be ontwikkelde Sensoa, met de hulp van het bureau Strass Interactive, drie ludieke Zelftests.  Netlog, de internetcommunity waar jongeren te vinden zijn, zal de Zelftests een prominente plaats geven en mee helpen promoten. Zo neemt Netlog zijn voortrekkersrol op om jongeren mee te sensibiliseren rond verantwoord internetgebruik.

–       Daarnaast herwerkte en actualiseerde Sensoa ook het lespakket Connected. Daarin vinden leerkrachten secundair onderwijs een aantal methodieken om met hun leerlingen aan de slag te gaan rond veilig relationeel en seksueel gedrag online.

–       Child Focus ontwikkelde een pedagogisch pakket voor 1e en 2e jaar secundair, dat leerkrachten kunnen gebruiken om rond het thema van veilig internet te werken. Dit pakket kan door scholen gedownload worden op http://www.clicksafe.be.

–       INSAFE organiseert activiteiten op internationaal niveau, o.m. een Quiz voor 10-15-jarigen (meer op http://www.sid2010quiz.org) en een poster-competitie voor 6-9 jarigen. Meer op: http://www.clicksafe.be

–       Child Focus werd uitgenodigd om een presentatie te geven in het Europees Parlement en de Raad van Europa in Straatsburg. Deze conferentie rond privacy en sociale netwerken is georganiseerd door de Europese Commissie, waarbij een lid van het Belgische ‘jongerenpanel’ mee aan de tafel zit rond dit thema mee in Straatsburg.

Zowel Connected, het pedagogisch pakket als de Zelftests worden via http://www.clicksafe.be aangeboden. Ook het vorige maand gelanceerde spelpakket ‘De juiste Click’ er is nog steeds beschikbaar (voor scholen van het lager onderwijs).

Dit bericht werd geplaatst in Internet en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Safer Internet Day 2010: Think before you post

  1. Pingback: Safer Internet Day 2011: e-cards over relaties, seksualiteit en nieuwe media | Lacquemant

Plaats een reactie