Fernand Vanoutryve (The Boots) over aids: “Veilig vrijen is de enige mogelijkheid”

Fernand Vanoutryve (57) richtte in 1983 The Boots op, een kinky gay bar in Antwerpen. Hij reageert op de nieuwe hiv-cijfers, waaruit blijkt dat 1 op de 20 Belgische homomannen seropositief is.

Veilig vrijen is de enige mogelijkheid, Aids heeft in de jaren tachtig mijn vriendenkring fors uitgedund, Fernand Vanoutryve, Het Nieuwsblad, 26.11.2009

Net zoals wij in de jaren zeventig niet wisten dat het hiv-virus bestond, lijkt het of sommige jonge homo’s het virus vandaag vergeten zijn. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. Zij hebben de gruweltijd van de jaren tachtig niet meegemaakt. Het was 1981 toen voor het eerst over aids gesproken werd. In 1983 was er de eerste dode en daarna braken jaren van paniek uit.

Ik heb in die jaren een homobar ingericht: The Boots. Na de seksuele revolutie waren holebicafés erg populair, maar een jaar na de opening hebben we een deel van het café moeten sluiten omdat er geen volk meer kwam. Iedereen was bang. Niemand durfde elkaar nog aan te raken uit schrik voor die onbekende ziekte. Ik heb toen een stuk of tien kennissen verloren. Twee vriendjes zijn gestorven. Aids heeft mijn vriendenkring in de jaren tachtig fors uitgedund.

Roze opa

Nadat in de helft van de jaren tachtig duidelijk werd hoe de ziekte werd overgedragen en we wisten hoe we ons tegen hiv konden beschermen, heeft de homobeweging zich herpakt. Zieken werden verzorgd en preventieteams leverden fantastisch werk. In 1990 kwam er een eerste roze zaterdag en een emancipatiegolf die tot meer rechten zoals het homohuwelijk leidde. Als je dat allemaal hebt meegemaakt, is het logisch dat je anders denkt over veilige seks.

Toch wil ik niet de roze opa uithangen die gaat betuttelen. Je moet de jonge generatie wel duidelijk uitleggen waarom veilig vrijen belangrijk is. Vroeger werden we om de oren geslagen met Benettonfoto’s waarop een familie rond het sterfbed van een aidspatiënt stond. Vandaag zijn de omstandigheden anders en de preventie moet daarop worden afgestemd. Laat de boodschap van veilig vrijen niet ondergesneeuwd worden door kindertekeningen. Stuur hen bijvoorbeeld naar het tropisch instituut en deel condooms uit in homosauna’s.

Condoommoeheid

De homo-emancipatie heeft één negatief aspect met zich meegebracht en dat is de condoommoeheid. Door de virusremmers zie je de aftakeling niet meer. Mensen worden roekelozer. Toch neuken niet alle homo’s er op los. Het gaat om een kleine risicogroep. Maar net aan hen moeten we klaar en duidelijk uitleggen waarom een condoom zo belangrijk is.

Ook al ga je er niet meer dood van, hiv is geen pretje. De medicatie moet heel stipt worden ingenomen. De kwaaltjes en bijwerkingen zijn niet te tellen. En het ergste is waarschijnlijk de onzekerheid waarmee je bij elke infectie te maken krijgt. Ik heb geen pasklare antwoorden hoe die nieuwe preventiecampagnes er moeten uitzien, maar het is belangrijk dat er geleerd wordt uit de geschiedenis. Veilig vrijen is de enige mogelijkheid.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Gezondheid, Going out, Holebi, Horeca en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s