Marianne Dupon is heksenjacht beu: “De waarheid is geduldig. Alleen de leugen heeft haast”

Humo publiceert vandaag een “reconstructie van een karaktermoord”. Hoe media – en vooral de BV-bladen – berichtten over het overlijden van Yasmine en de zoektocht naar oorzaken was. Uitgangspunt is dat er heel wat grenzen zijn overschreden. “Ik vraag de jacht op mijn persoon te staken”, stelt Marianne Dupon.

Marianne Dupon: ‘De waarheid is geduldig. Alleen de leugen heeft haast’, Humo, 25.08.2009.

Hebben de media in de berichtgeving over de dood van Yasmine de grenzen van het goed fatsoen overschreden? Ja, zegt Marianne Dupon, echtgenote van Yasmine. In een keihard recht van antwoord dat ze naar Dag Allemaal, Blik/TV Familie en Story stuurde, had ze het over ‘een heksenjacht op mijn persoon en op onze dochter Ella’.

‘Yasmines zelfmoord verleidt sommige media tot een karaktermoord, waarbij mij een duivelse reputatie wordt toegedicht en ik word beklad met halve waarheden en hele leugens. Ik vraag de jacht op mijn persoon te staken.’

Commentatoren als auteur Tom Naegels en professor mediarecht Leo Neels traden haar bij: ‘Wat is nu eigenlijk de bedoeling? Dat er nòg iemand zelfmoord pleegt?’ Reconstructie van een warme mediazomer.

[…]

En toen benam Hilde Rens, alias Yasmine, zich van het leven: een ‘liefdesbreuk’, een lesbisch huwelijk, een (adoptie)kind én een noodlottig overlijden in één verhaal. Een hoogst ontvlambare mix, zo zou blijken.

De grootste piek van persactiviteit is te meten op vrijdag 26 juni, de dag na Yasmines dood. Het zijn vooral korte reacties van BV’s en vrienden. De koppen hebben het vooral over ‘onwezenlijk gemis’, ‘sterke madam’, ‘goede vriendin’. Het Laatste Nieuws citeert een buurman van Yasmine: ‘Ze zei altijd goeiedag, maar schermde haar privéleven goed af.’

Enkele kranten publiceren citaten uit oude interviews met Yasmine. Hier en daar doet iemand een gooi naar een verklaring: de breuk met Marianne Dupon uit april 2009 ligt het meest voor de hand. ‘Yasmine kon liefdesbreuk niet aan,’ kopt Het Nieuwsblad.

Zowel Het Nieuwsblad als Het Laatste Nieuws publiceren de dag na Yasmines dood een foto van een boom. ‘De plek waar ze werd gevonden.’ (Het Nieuwsblad) ‘De ingang van het park waar de zangeres zich van het leven benam’ (Het Laatste Nieuws).

Twee dagen na haar overlijden, in de weekendedities van 27 en 28 juni maakt de berichtgeving stilaan plaats voor duiding. De kranten hebben het ondermeer over het ‘Yasmine-effect’ bij de zelfmoordlijn en over haar statuut als rolmodel voor holebi’s.

Story publiceert op zaterdag 27 juni een extra-editie van tweeëndertig bladzijden over Yasmine. Getuigenissen, veel foto’s, herinneringen aan Yasmine, citaten uit oude interviews en songteksten.

Na dat weekend volgen Dag Allemaal, TV Familie en Story met elk een bladzijde of zeven, acht over het overlijden van Yasmine, en allemaal zien ze hun verkoopcijfers omhoog gaan. Het overlijden van Yasmine raakt duidelijk een snaar bij het grote publiek.

Humo is een publicatie van Sanoma Magazines Belgium met onder meer Story in het portfolio.

Overlijden Yasmine in het nieuws.
Op blogs.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Marianne Dupon is heksenjacht beu: “De waarheid is geduldig. Alleen de leugen heeft haast”

  1. Pien zegt:

    Hoe kan je dat nu hard maken als je eerst gewillig voor half Vlaanderen in je ondergoed gaat ??? http://foto.zita.be/0834334401

  2. Pingback: Wim De Vilder + Stefaan Fagot: Al meer dan 15 jaar een koppel « Lacquemant

  3. Pingback: Huis van Yasmine en Marianne Dupon staat te koop, dochter Ella-Louise heeft voogd « Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s