Alexandar Rybak in Lommel: “Ik voel mee vooral violist”

Eurovisiesongfestivalwinnaar Alexander Rybak maakte gisteren een blitzbezoek aan Lommel, zijn eerste keer in België. Hij bracht er uiteraard Fairytale, maar ook Roll With The Wind. Rybak sprak met Het Belang  van Limburg.

“Dit is gekkenwerk”, Jaak Vandyck, Het Belang van Limburg , 28.07.2009

LOMMEL – Gisterenavond werd op het Hertog Janplein in Lommel de aflevering van ‘Hit the Road’ opgenomen die u morgenavond te zien krijgt. Wie dé blikvanger was, valt niet moeilijk te raden: Alexander Rybak, de winnaar van het jongste Eurovisie Songfstival.

De 23-jarige Alexander Rybak is voor het eerst in België. Hij arriveerde gisterennamiddag in Zaventem, was omstreeks half zeven in Lommel en zal vanavond al terug thuis zijn in zijn woonplaats Nessoden.

“Dit is gekkenwerk, maar ik vind het geweldig om doen”, zegt hij. “Sinds Moskou weet ik niet meer waar mijn hoofd staat. Het is van het ene naar het andere.”

“Het allerbelangrijkste voor mij was Noorwegen bedanken. Daarom heb ik de voorbije weken een reeks van dertig concerten afgewerkt, overal in het land. Een beetje stad en ik ben er geweest. Ik vond dat mijn plicht tegenover al de mensen die me massaal hebben gesteund.”

“Tegelijk is mijn album ‘Fairytale’ uitgekomen. Uiteraard wil mijn platenfirma dat ik dat overal in Europa ga promoten. Ik vlieg bestendig van her naar der voor promotie, interviews en kleine optredens, zoals de twee nummers die ik hier in Lommel zing.”

Dat waren ‘Fairytale’, waarmee hij in Moskou won, en een nieuwe single ‘Roll With the Wind’.

Konijn

Eigenlijk is Rybak laatstejaarsstudent aan het Muziekinstituut van Oslo. Hij studeert viool en piano.

“Ik vraag me af of het er nog van zal komen dat ik mijn eindexamen afleg”, zegt hij. “Met al deze herrie zal het niet lukken.”

De ouders van Alexander Rybak zijn afkomstig uit Minsk in Wit-Rusland. Zijn vader is een klassieke violist, zijn moeder een pianiste. Hij heeft het dus van geen vreemden. Bovendien zingt hij, schrijft hij zelf nummers, speelde hij in de musical ‘Fiddler on the Roof’ en debuteerde hij als acteur in de televisiefilm ‘Yohan’.

“Als ik echt zou moeten kiezen, voel ik me in de eerste plaats violist”, zegt hij, “maar het liefst wil ik van alles blijven doen. Ik ben een konijn dat overal aan gaat knabbelen.”

Wat hij niét wil, weet hij ook: op deze manier nog lange tijd verder gaan: “Ik vind het fantastisch wat me is overkomen, ik geniet van elk moment, maar over enkele jaren hoop ik een vrouw en een gezin te hebben. Dan moet je niet kriskras door Europa trekken, dan zijn er andere prioriteiten. Ik zou dan graag ergens rustig wonen, natuurlijk nog optreden, maar dat beperkt houden en vooral achter de schermen werken, bijvoorbeeld als songschrijver en arrangeur.”

Juist daarom kijkt Alexander Rybak heel erg uit naar het concert dat hij op 11 augustus geeft in de opera van Oslo. Het wordt een voorstelling waarvoor hij enkele vrienden-vertolkers heeft uitgenodigd. Alle arrangementen werden door hem geschreven. “Zoiets doe ik heel graag. Wellicht wordt dat mijn toekomst.”

‘Hit the Road’, vtm, woensdag 20 uur

Je krijgt ‘Hit the Road’ niet zomaar naar een stad of gemeente. Er hangt een prijskaartje van 25.000 euro aan vast. “Dat is niet niks, maar een reclamecampagne kost meer”, relativeert Greet Poets. Bovendien moet de stad of de gemeente de nodige faciliteiten voorzien. Dat is nogal wat.

Greet Poets somt op: “Wij moesten zorgen voor de aansluitingen van elektriciteit en water, voor vuilnisbakken, voor afsluitingen, voor de politie, brandweer, Rode Kruis en gemeenschapswacht. Bij mekaar gaat het toch om zo’n dertig personeelsleden, gaande van de cultuurdienst tot de stadsarbeiders, die we inzetten.”

“We moesten ook nog de nodige locaties vrij maken voor kleedkamers, backstage en parking en we moesten catering voorzien op het Hertog Janplein.

In bepaalde steden maakte de middenstand van zijn neus omdat de winkels in het centrum niet bereikbaar waren.

“Hier niet”, zegt Greet Poets. “Het plein ligt net buiten het centrum. De enige hinder beperkte zich ertoe dat de ondergrondse parking van het stadhuis niet toegankelijk was van zondag tot dinsdagmiddag.”

Vtm arriveerde zaterdagmorgen in Lommel. Dinsdagmorgen moet alles weer opgeruimd zijn. JV

Dit bericht werd geplaatst in Lifestyle, Media, Muziek, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Alexandar Rybak in Lommel: “Ik voel mee vooral violist”

  1. Pingback: Video + audio: Alexander Rybak bij MNM « Lacquemant

  2. Pingback: Video: Alexander Rybak @ Lommel « Lacquemant

  3. Pingback: Video: Alexander Rybak in Brussel en Lommel (Hit the road) « Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s