Gala

Wat zijn stadskledij, avondkledij en galakledij?

Gala Miss België, Gala van de Gouden Schoen, Gala van de Site van het Jaar (volgens Het Nieuwsblad en De Standaard toch), Sportgala (Sportman van het Jaar, Sportvrouw van het Jaar, Sportpersoonlijkheid van het Jaar). Maar het galagehalte van deze evenementen zijn zo hoog als de BMI van Tom Boonen of Max Colombie. Laag dus.

‘Gala’ betekent volgens Van Dale twee dingen: 1) schitterend en deftig feest en 2) galakleding. Schitterend zullen Miss België en de Gouden Schoen nog kunnen zijn. SVHJ toch een heel pak minder. Maar ‘deftig’. Mja, ’t is wat je onder ‘deftig’ verstaat. De Sportgala viel nog mee. Maar écht gala? Neen.

De uitleg van Wikipedia doet toch verlangen naar de belle époque. Elkaar een briefje schrijven, uitnodigen voor thee (en misschien gebak), samen uiteten. Zo veel galanterie, het bestaat niet meer. Aaaah etiquette, waar ben je gebleven?

Neen, gala in de strikte zin van het woord bestaat amper nog. Het Belgisch Hof vraagt enkel nog smoking. Enkel bij een staatsbanket wordt de rokkostuum nog eens bovengehaald. Koning Albert II en de prinsen zullen die wel hebben, maar andere gestelde lichamen dragen dat niet meer. Jammer.

Dress code

Wat moet je dan wel wanneer dragen? Kleding voor overdag mag je sowieso niet ’s avonds dragen. De bekende ‘pitteler’ of jacquet van bruidegommen is dagkledij. In het Engels heet dat dan ook morning dress. De avond start trouwens om 18 uur.

Stadskledij is geschikt voor recepties, gewone etentjes, toneelvoorstellingen. Geen jeans en sneakers, maar wel een (donker) tweedelig pak met das.

Avondkledij is feestelijker. Heren dragen dan een smoking. Vroeger droeg je sowieso ‘s avonds bij het dineren een smoking, nu wordt dat nog gedaan op belangrijke feestjes zoals huwelijken, premières, prijsuitreikingen.

Galakledij is dus zeer zeldzaam. White tie of cravate blanche, om je te onderscheiden van het personeel. Dit is uiterst zeldzaam in België. Op staatsbankets ja, en op grote bals van de adel.

Voilà, nu weet je wat aantrekken de volgende keer dat je een formele uitnodiging krijgt.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Fashion, Lifestyle. Bookmark de permalink .

6 reacties op Gala

 1. Walter zegt:

  Op de uitnodiging die ik kreeg voor Miss Belgium, walking dinner in GALA stijl, was de dresscode : black tie. Iedereen hield zich, tot mijn verbazing, aan die code. Ik was bijna in mijn blauwe pak gegaan.. maar ben uiteindelijk nog snel even “De Ceremonie” zo’n smoking gaan halen. (gelukkig maar).

  Om even op je “om je te onderscheiden van het personeel.” terug te komen: Terwijl ik buiten stond te wachten, kwam er wel iemand aan mij vragen waar ze naar binnen mocht. 😀 Dus dat “om je te onderscheiden van het personeel” werkt niet meer echt.

 2. Benjamin zegt:

  Wat een mirakel! Journalisten in smoking krijgen is een huzarenstuk. 😛

  Ah, maar de zwarte strikjes en ondervesten (gillet) voor personeel-gewoonte telt alleen bij ‘white tie’. Staatsbankets enzo.

 3. Reynie zegt:

  Bah… ik HAAT die tralala-kledij!

  Dat is één van de reden waarom ge me niet op zo’n “feestjes” gaat tegenkomen.

  ‘k Snap zelf niet waar men het lef vandaan haalt om te beslissen over de stof, kleur en model van de kleding van de genodigden.
  Ten tijde van Lodewijk XIV, was het misschien “normaal”. Maar het blijft mij een raadsel waarom “gewone” mensen zich in de 21ste eeuw kleden alsof men die ene avond tot het “betere” klasse toebehoord.

  Hieronder schuilt dan direct de vraag? Wat zijn de “gewone” en de “betere” mensen? Zijn we niet “allemaal” geëvolueerde apen?

 4. Pingback: Solden: koop nu je mannenpakken en schoenen « Talk of the Town

 5. Pingback: “Ik vind het zo erg dat er zoveel lelijke mensen zijn” (+ video) « Lacquemant

 6. Pingback: Kerstetiquette « Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s